Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija u Trsteniku

 

Adresa: Radoja Krstića 19, 37240 Trstenik
Tel. 037/711 479, 714 121
veb sajt: http://www.vtmsts.edu.rs/
e-mail:  vtms_ts@ptt.rs

 

 

Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija u Trsteniku osnovana je 1962. godine odlukom Radničkog saveta PPT, u cilju zadovoljenja potreba za obrazovanjem kadrova u fluidnoj tehnici.

Godine 2007, Škola je akreditovana od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Dobijanjem dozvole za rad, transformisana je u visoku školu strukovnih studija koja sprovodi obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost.

Škola realizuje osnovne i specijalističke strukovne studije. Prvi stepen studija traje tri godine i omogućuje sticanje 180 ESPB bodova, dok se specijalističke studije sprovode u trajanju od godinu dana.

Studijski programi osnovnih strukovnih studija su:

  • Hidraulika i pneumatika
  • Proizvodno mašinstvo
  • Informatika u inženjerstvu
  • Inženjerstvo u drumskom saobraćaju

Specijalističke strukovne studije sprovode se u okviru studijsko programa:

  • Procesna tehnika
  • Organizacija i održavanje u drumskom saobraćaju
  • Industrijski i mobilni HiP sistemi
  • Informatičke tehnologije u mašinstvu

Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija u Trsteniku ostvaruje saradnju sa privredom kako bi nastavnici i studenti primenili usvojena teorijska znanja. Oblici saradnje su zajednička primenjena i razvojna istraživanja, zajednički inženjering, kao i izvođenje seminara, kurseva i drugih vidova obrazovanja za potrebe privrede.

U sklopu škole postoji veći broj laboratorija – za informatiku, termodinamiku, elektrotehniku, mašinske materijale, mašinsku obradu i hidrauliku i pneumatiku. Oformljene su za potrebe izvođenja praktičnih vežbi.

Škola poseduje i visokoškolsku jedinicu van sedišta ustanove, bez svojstva pravog lica, koja se nalazi u Tutinu. U okviru ovog isturenog odeljenja postoje dva studijska programa -  Inženjerstvo u drumskom saobraćaju i Informatika u inženjerstvu.

Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija u Trsteniku bavi se izdavačkom delatnošću tako što jednom godišnje objavljuje časopis „HP forum”. Od 1966. do 1982. godine, Škola je objavljivala stručni časopis „Hidraulika i Pneumatika”.

 

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.