Za državni fakultet oko 2.000 evra!

jun 30, 2016

Školarine su visoke na Stomatološkom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutskom, FON-u, Matematičkom, Medicinskom, Filološkom i Filozofskom.

U jeku je upis nove generacije studenata na fakultete, među kojima je najveća navala na studije ETF, medicine, stomatologije, psihologije, arhitekture…

Međutim, u slučaju da brucoši ne uspeju da se upišu na budžet, školovanje će ih koštati poprilično.

Tako je na primer studiranje na beogradskom ETF-u jedno od najskupljih, gde je na smeru za softversko inženjerstvo za godišnju školarinu potrebno izdvojiti 243.500 dinara, kao i naarhitekturi, gde školovanje košta 240.000 dinara godišnje.

Školarine su visoke i na Stomatološkom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutskom, FON-u, Matematičkom, Medicinskom, Filološkom i Filozofskom.

– Ako moja ćerka ne uđe na budžet na ETF-u, ne ostaje mi ništa drugo nega da podignem kredit – požalila se Informeru Nataša Popović, majka devojke koja je polagala prijemni ispit na ETF-u.

Fakulteti su dužni da do 4. jula objave preliminarne rang-liste, a posle rokova za žalbe, konačne rang-liste moraju da budu istaknute najkasnije 10. jula. Upis mora da bude završen najkasnije do 14. jula.

Nasuprot domaćih, školovanje na Bečkom univerzitetu, jednom od najstarijih visokoškolskih ustanova u srednjoj Evropi, se sa svim mogućim taksama plaća se samo 760 evra po godini.

Izvor: Telegraf.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.