Za brucoše ima još 1.300 mesta

jul 22, 2014

Više od 1.300 kandidata moći će da konkuriše u drugom upisnom roku na fakultete Univerziteta u Novom Sadu. Upis u prvom krugu još nije završen na svim fakultetima, ali procenjuje se da će najviše slobodnih mesta biti na Pravnom, Fakultetu tehničkih nauka, Ekonomskom, Pedagoškom.

Budžetska mesta su skoro sva popunjena, ali ostalo ih je na FTN-u, Građevinskom, Fakultetu sporta, pa i 14 mesta za smer zdravstvene nege na Medicinskom fakultetu.

Na Građevinskom fakultetu u Subotici o trošku budžeta u drugom krugu moći će da se upiše 60 studenata, dok će njih 24 morati samostalno da finansira svoje studije.

Najviše slobodnih mesta ostalo je na Ekonomskom fakultetu, čak 314. Ipak, to ne treba da čudi, jer je u prvom upisnom krugu bilo mesta za čak 955 kandidata. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja upis u prvom krugu još nije završen. Na ovom fakultetu procenjuju da će biti slobodno oko 77 mesta.

- Manje prijavljenih bilo je za smer profesor fizičkog vaspitanja, pa verujemo da će ostati 40 slobodnih mesta. Za trenera će moći da se upiše dvadesetak studenata, a za strukovnog menadžera njih 17 – tvrde na Fakultetu sporta.
Na različite smerove FTN-a zasad je ostalo 29 budžetskih mesta i čak 405 za samofinansiranje.

- Prvi upisni krug biće zvanično završen u četvrtak. Dotad će moći da se upišu i studenti koji su prijemni polagali na nekom drugom fakultetu – kaže Bojana Bokan, portparolka FTN-a.

Ista situacija je i na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, gde broj slobodnih mesta još nije poznat.
Na Prirodno-matematičkom i Filozofskom fakultetu će sutra biti poznat konačan broj slobodnih mesta.

- Ove godine više zainteresovanih nego ranije bilo je za optomertiju i fiziku, kao i za profesora geografije. Za matematiku je bilo malo manje zainteresovanih nego ranijih godina, ali su studenti rado konkurisali za biologiju i hemiju – kaže Saška Rakić, portparolka PMF-a.

Gde ima slobodnih mesta za upis

Fakultet – Broj mesta

Medicinski – 14
Fakultet sporta – 77
Tehnološki – 21
Građevinski – 84
Pedagoški – 141
FTN – 434
Ekonomski – 314
Pravni – 203

Foto: Robert Getel

Izvor: 24 Sata

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.