Vojni indeks i civilima

jul 04, 2016

Znatno veća kvota za samofinansiranje na univerzitetu odbrane. Mogu da studiraju inženjerstvo, logistiku odbrane i javne finansije.

Univerzitet odbrane upisaće u narednoj školskoj godini 270 civila – samofinansirajućih studenata. Stotinu svršenih maturanata gimnazija i srednjih stručnih škola biće prva generacija koja će masovnije ući u vojne skamije na četvorogodišnje osnovne studije. Ova mogućnost je uvedena kako bi što više mladih prošlo kroz obrazovni ciklus Univerziteta odbrane i tako upoznali sistem odbrane Srbije.

Mogućnost školovanja samofinansirajućih studenata na Vojnoj akademiji uvedena je pre pet godina, ali više kao probna varijanta školovanja civila. Na osnovu pozitivnih iskustava studenata i predavača, ove godine je kvota za upis nekoliko puta povećana. Svršeni maturanti dobili su tako priliku da upišu studije Vojnomašinskog i Vojnoelektronskog inženjerstva, Logistike odbrane i Javnih finansija. „Tvrdi“ vojnički studijski programi na kojima se školuju oficiri pešadije, artiljerije i drugih rodova vojske biće i dalje rezervisani samo za kadete.

Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna napominje da otvaranje vrata samofinanasirajućim studetima nije motivisano zaradom, već potrebom da što veći krug mladih ljudi prođe kroz vojno školovanje i stekne praktična, ali i znanja iz oblasti odbrane i bezbednosti, od čega bi koristi imala i država.

- Školarina na osnovnim studijama iznosi svega 57.000 dinara, što je znatno manje od ostalih fakulteta – kaže general Vuruna. – Studenti dobijaju udžbenike, svu potrebnu literaturu, a besplatne su i sve prijave ispita, potvrde i uverenja.

Samofinansirajući studenti Vojne akademije oslobođeni su vojne obuke i tokom školovanja ne žive u internatu. Za razliku od kadeta, koje po završetku školovanja čeka radno mesto u Vojsci, civilni studenti nemaju obezbeđen posao. Dosadašnja iskustva, međutim, pokazuju da je diploma vojnih škola tražena na tržištu rada.

- Dobili smo podršku Zajednice državnih univerziteta da od naredne godine oformimo i jednu manju kvotu budžetskih studenata – napominje Vuruna. – Univerzitet odbrane time će postati kurentniji među maturantima opredeljnim da stiču tehničko-tehnološka, kao i znanja iz ekonomije i oblasti finansija.

Na Vojnoj akademiji školovanje iz civilstva počelo je 2011, a trenutno se na njoj školuje oko 200 mladića i devojaka. Vojne diplome do danas je steklo četvoro studenata na osnovnim i pet na master studijama. Stopama Vojne akademije godinu kasnije krenuo je i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, a zvanje specijaliste u okviru ovog programa dobilo je 10 mladih lekara.

MASTER ZA 120.000 DINARA

ŠKOLARINA za master studije na Vojnoj akademiji košta 120.000 dinara, a na ovom nivou školovanja biće upisan 81 samofinansirajući student. Oni će učiti na studijskim programima Menadžment u odbrani, ABH odbrana, Javne finanansije, Vojnogeodetsko i Forenzičko inženjerstvo. Na doktorskim akademskim studijama Univerziteta odbrane otvoreno je 59 mesta za samofinansirajuće studente, koji će školarinu plaćati 460.000 dinara za trogodišnje studije.

Foto: www.novosti.rs

Izvor: www.novosti.rs

 

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.