Trka za indeks

jul 06, 2016

Počeo je upis brucoša na fakultete, a samo na Univerzitetu u Beogradu ima sedam hiljada kandidata više nego što je slobodnih mesta.

Budućim programerima najteže je da dođu do indeksa. Slede psiholozi, lekari, stomatolozi i arhitekte. Zabeleženo je manje interesovanje za Pravni fakultet.

Nada Kovačević, prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu, kaže za RTS da uticaj na izbor fakulteta svakako ima i stanje na tržištu rada, odnosno mogućnost da se brzo zaposle po završetku studija.

„Sigurno da prate šta se dešava na tržištu. Najavljivali smo da ima dosta mesta za programere – 14.000. Najtraženiji smerovi su na Elektrotehničkom fakultetu, Fakultetu organizacionih nauka, Matematičkom fakultetu“, rekla je Kovačevićeva i dodala da su slali i po dve prijave paralelno.

Bolji odziv u odnosu na prethodne godine zabeležen je na Poljoprivrednom fakultetu. „Tako i treba da bude – da se planski razvijaju pojedine oblasti i da fakulteti planiraju programe koji će formirati određene kadrove“, rekla je Kovačevićeva.

Uprkos izmenjenim zahtevima tržišta rada, upisne kvote ostale su nepromenjene. Kovačevićeva ističe da promena kvota nije jednostavna jer je to potrebno planski odraditi, kao i prioritete u razvoju.

„Nemamo potpune podatke o planovima razvoja i kojih profila ima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Sve treba ukomponovati, za sada se fakulteti sami menjaju“, rekla je prorektorka.

Na pojedinim fakultetima sigurno će ostati mesta za one koji se ne upišu u prvom krugu. „Ove godine smo oko broja koji primamo. Samo osnovna mesta popune se na fizici, geografiji, Poljoprivrednom, Pravoslavno-bogoslovskom, Šumarskom i Tehničkom fakultetu u Boru“, rekla je Kovačevićeva.

Indeks će dobiti 22.500 brucoša. Samofinansirajuća mesta određuju sami fakulteti, a školarine se uglavnom nisu povećavale.

Izvor: RTS

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.