Školarine, stipendije i krediti

sep 22, 2015

Jedna od značajnijih stavki prilikom odabira fakulteta, pripreme za prijemni ispit i upisa na fakultet jeste i školarina, odnosno mogućnosti upisa na teret budžeta ili u statusu samofinansirajućeg studenta. Ukoliko se nakon prijemnog ispita nađete među kandidatima koji će sami finansirati svoje studije, sigurno će vas interesovati i iznos školarine koju je potrebno platiti za tekuću školsku godinu.

Školarina je novčana naknada za redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža studentu u okviru ostvarivanja studijskog programa. Školarinom se utvrđuju troškovi studija za jednu školsku godinu, odnosno za sticanje 60 ESPB bodova.

Na portal Prijemni ispiti svake godine izveštavamo vas o broju budžetskih i samofinansirajućih studenata, kao i iznosima školarina, na fakultetima Univerziteta u Beogradu.

A onda kada postanete brucoš i započnete svoj studentski život biće vam potrebne i informacije o studentskim kreditima i stipendijama. Niste sigurni da li ispunjavate uslov da konkurišete za studentski kredit ili stipendiju, ne znate koji dokumenti su vam potrebni, mi ćemo vam obezbediti sve informacije!

Studentski krediti predstavljaju jednu od retkih novčanih beneficija za studente prve godine fakulteta, s obzirom da se za većinu finansijskih pomoći u vidu stipendija može konkurisati tek na višim godinama studija. Kako su u periodu studiranja studentima najčešće potrebna dodatna novčana primanja, veliki broj budućih brucoša se odlučuje za prijavljivanje na konkurs za studentske kredite jer ovu vrstu pomoći vide kao beskamatni kredit koji se otplaćuje tek nakon završetka fakulteta, odnosno nakon zaposlenja.

Studentske stipendije predstavljaju vid finansijske pomoći koji se obezbeđuje za studente radi nagrađivanja postignutih rezultata u određenom periodu, ali i zbog motivisanja za nastavak obrazovanja, profesionalno usavršavanje i istraživanje. Mogu biti namenjene studentima koji tek upisuju fakultet u zemlji ili inostranstvu, zatim onima koji tokom studiranja postižu visok prosek ocena, kao i onima koji su diplomirali, a žele da nastave školovanje na master ili doktorskim studijama.

Saznajte više o:

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.