Škola za edukaciju o ljudskim pravima

apr 20, 2015

Zrenjaninska Građanska škola „Novo društvo“ drugu godinu za redom otpočela je edukaciju mladih od 16 do 25 godina, iz oblasti ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, funkcionisanja političkog sistema, kao i iz oblasti javnih nastupa. Polaznici su mahom srednjoškolci koji ovde dobijaju priliku da slušaju o temama koje nisu zastupljene u redovnoj nastavi.

Školu su pokrenuli mladi Zrenjaninci sa idejom da podstaknu društveni aktivizam mladih dijalog, i pruže im mogućnost da svoje probleme rešavaju udruživanjem.

„Želeli smo i da im pomognemo i da lakše usvajaju znanja, kako bi im i kasnije u profesionalnom usavršavanju bilo lakše, ali i da prepoznaju čime će se u životu baviti. Cilj je širenje mreže mladih u regionu“, rekao je Mišo Živanov, jedan od osnivača Građanske škole.

Polaznici su mladi Zrenjaninci od 16 do 25 godina, a predavači stižu i iz drugih gradova. Među njima je Nenad Marinković, sociolog iz Kragujevca.

„Neformalno obrazovanje je jako bitno, jer doprinosi podizanju kvaliteta njihovog obrazovanja. Ulaganje i mlade je najbolja i najisplativija investicija“, kazao je Marinković.

Osamnaestogodišnjeg Željka Bugarskog najviše interesuju javni nastupi i funkcionisanje pravnog sistema u zemlji.

„Ovo mi može poslužiti kao referentna tačka u daljem neformalnom obrazovanju, i jedinstveno je u Zrenjaninu. Ovde možemo naučiti ono što nas ne uče u školi“, istakao je ovaj srednjoškolac.

Za Milanu Popov najinteresantnija tema je aktivizam mladih.

„Mislim da u našem gradu mladi nisu toliko aktivni, i ovo je jedinstvena prilika gde mogu da nauče dosta toga, i da to prenesu u neke konkretne aktivnosti“, smatra Milana Popov.

Do sada je kroz ovu školu prošlo 40-ak polaznika, a pored omladinskog aktivizma, bave se i temama kao što rodna ravnopravnost i ljudska prava, rad u parlamentu, uloga sindikata, javni nastupi i veštine komunikacije.

Izvor: rtv.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.