Savet za studente „ispod crte“

sep 03, 2014

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu (UB) sutra zvanično počinje upis nove generacije brucoša, a iz uprava fakulteta podsećaju kandidate koji su ostali „ispod crte“ da se obavezno pojave na prozivci, jer imaju šansu da se nađu na listi samofinansirajućih studenata.

Na nekim fakultetima upis je već počeo, a prema rečima predstavnika Pravnog fakulteta Dragiše Potića, prošle godine je, zahvaljujući tome što su došli na prozivku, status samofinansirajućeg studenata steklo dvadesetak brucoša.

Prema Potićevim rečima, ove godine je svega jedan kandidat osvojio maksimalnih 100 poena, ali je donja granica za upis podignuta za oko dva boda, kako za bužetske tako i za samofinansirajuće studente.

- Donja granica za budžestke studente je 74,8 bodova – rekao je on i podsetio da taj fakultet upisuje 1.500 brucoša, od čega 600 budžetskih, a da je prijavljeno 1.678.

Na ovom fakultetu već danas upisuju studente, a prozivka će biti u petak, 6. jula u 11 sati.

Na Fakultetu organizacionih nauka, gde se za 670 mesta prijavilo gotovo duplo više kandidata, više od 20 svršenih srednjoškolaca ima 100 poena.

I na ovom fakultetu poceo je upis, rečeno je Tanjugu u upravi ove visokoškolske ustanove i ukazano na važnost dolaska na prozivku.

- Na Matematičkom fakultetu upis počinje sutra. Četiri kandidata koja su konkurisala imaju maksimalnih 100 poena – rekla je Tanjugu predstavnica ovog fakulteta Sanja Kosanović i navela da je kvota ove godine 395 brucoša, a da je prijavljeno 620.

Njih devetoro ima maksimalnih 60 poena na prijemnom, od čega je šestoro oslobođeno prijemnog, jer su osvojili nagrade na relevantnim republičkim takmičenjima.

- Bez osvojenih poena bilo je 20 kandidata, a još desetak ima i negativne bodove – rekla je Kosanovićeva i navela da je prošle godine poslednji upisani bužetski student imao 50,56 poena, a da će za ovu godinu statistika biti poznata do kraja nedelje.

Na većini od 31 fakulteta UB mesta su popunjena u prvom roku, osim na šest fakulteta.

Na Šumarskom fakultetu u drugom upisnom krugu mesta ima za 70-ak brucoša, na Tehnološko-metalurškom fakultetu ostalo je 30-ak nepodeljenih indeksa, Pravoslavnom-bogoslovskom 135, Fizičkom 46, Fizičkoj hemiji, 28, Geografskom 14.

Primljeni kandidati podnose originalna dokumenta, izvod iz matične knjige rodjenih, dva obrasca ŠV20, indeks, dve fotografije, dokaz o uplati školarine.

Foto: Ilustracija | Foto: A. Isaković via 24 Sata

Izvori: 24 Sata

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.