Nastava na ETF-u počela ranije

sep 21, 2015

Elektrotehnički fakultet u Beogradu je prijemom brucoša započeo novu akademsku godinu. Pre zvaničnog početka, 1. oktobra, nastava je počela i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

U amfitetar je prvi put ušlo 660 budućih inženjera. Za šestoricu najboljih na prijemnom ispitu fakultet je obezbedio novčane nagrade i knjige. Studenti su iznenađeni gestom fakulteta.

„Jesam iznenađen juče kada sam dobio poziv, baš je bilo neočekivano“, kaže brucoš ETF-a Srđan Janjatović.

„Mislim da je jedan moj veliki rad zaslužan za to, i ne mogu da kažem da je bilo lako“, kaže Nikola Tomašević, takođe brucoš.

Ono što im profesori obećavaju jeste red, rad i disciplina, i diploma priznata i u zemlji i u inostranstvu. Zato i nastava počinje ranije.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević ukazuje da neke stvari ne mogu da se skrate i traže vreme.

„Ne može dvanaest nedelja da bude petnaest nedelja. Ako sabijete program, onda oni to ne mogu da nauče kako treba, i onda i oni i mi imamo problema“, kaže Kovačević.

U novoj godini očekuje se novi Zakon o visokom obrazovanju i novi naučni ciklusi.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesor Vera Dondur kaže da bi ta strategija trebala da pruži ETF-u mogućnost da vrati mlade i talentovane ljude koji su negde u svetu, jer, kako kaže, ono što nauče na ETF-u je u žiži svetskog interesovanja tako da svi lako nalaze posao.

U Ministarstvu se nadaju da će se povećati izdvajanje za nauku koje je na najnižem nivou u Evropi, a fakultet podseća na višedecenijski problem – da im je potrebno više prostora za nauku i istraživanja.

Izvor: RTS

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.