Medicina i IT najtraženiji

apr 08, 2016

To je zbog najrealnije mogućnosti zaposlenja kako u zemlji tako i u inostranstvu i plate od nekoliko hiljada evra.

U Studentskoj uniji Srbije ističu da je IT oblast definitivno najprimamljivija studentima.

- Reč je o Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskom fakultetu u Nišu… gde postoje smerovi iz informacionih tehnologija. Ponuda zaposlenja u ovom sektoru je vrlo raznovrsna i kod nas i u inostranstvu. U Srbiji se u ovoj oblasti plata kreće od 400 do 2.000 evra dok je u inostranstvu mesečna zarada od 1.500 do 8.000 evra – objašnjava Nikola Srdić, predsednik ove unije.

Da biraju posao u inostranstvu moći će i svi koji završe medicinski fakultet.

- U Nemačkoj i skandinavskim zemljama traženi su i dalje lekari opšte prakse, ali i sve vrste specijalnosti u medicini. U Nemačkoj je plata oko 5.000 evra, a u Norveškoj čak 19.000 evra – ističe Srdić.

I na portalu koji objavljuje oglase za posao potvrđuju da je IT sektor sve popularniji.

- Interesovanje maturanata za IT studije iz godina u godinu raste, a ista je situacija i sa ponudom poslova iz ove oblasti. Interesovanje za filologiju i elektrotehniku iz godine u godinu slabi, a pre tri godine ove studije su bile najpopularnije – ističu na ovom sajtu koji je radio istraživanje o izboru studija među maturantima.

 

Većina mladih hoće na državni fakultet

Istraživanje je pokazalo da se čak 92 odsto učesnika ankete “Infostuda” odlučilo da upiše državni fakultet ili visoku školu, a sampo je oko dva odsto udeo maturanata koji se odmah odlučuju za privatne fakultete.

 

Međutim, oblasti za kojima nije velika pomama, a koje će imati perspektivu i u narednih 150 godina jesu robotika i telekomunikacija.

- Ko završi taj smer na Fakultetu tehničkih nauka ima i mašinsko, elektrotehničko znanje i znanje iz programiranja. Kod nas je plata do 1.000 evra, a u inostranstvu čak do nekoliko desetina hiljada evra. I znanje iz telekomunikacija je svuda traženo. Plata u inostranstvu je od 5.000 do 10.000 evra dok je kod nas početna oko 700 evra – kaže Srdić.

Foto: Profimedia

Izvor: blic

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.