Konkurs za svetlosni eksperiment

mar 19, 2015

Učenici, studenti i mladi istraživači, koji imaju ideju kako da osmisle i naprave eksperimentalnu postavku koja će na zanimljiv način prikazivati i objašnjavati fundamentalne osobine i primene svetlosti, mogu da je prijave na konkurs „Svetlosni ekperiment“, koji je otvoren do 26. aprila.

Nacionalni komitet za proslavu Međunarodne godine svetlosti, u saradniji sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, Institutom za fotonične tehnologije Aston pri Aston Univerzitetu iz Birmingema u Velikoj Britaniji i UK „Parobrod“ iz Beograda, raspisao je konkurs na temu “Svetlosni eksperimenti”.

Eksperiment treba da prikaže kako svetlost i svetlosne tehnologije utiču na naš svakodnevni život. Autori pet izabranih eksperimenata biće nagrađeni putovanjem u Birmingem u Velikoj Britaniji gde će svoje eksperimente predstaviti na manifestaciji Lightfest2015 koja će se održati 25. septembra.

Postavka eksperimenta mora da stane na radni sto površine 80 x 120 cm, ali i da bude pogodna za prenos i sklapanje na izložbenom štandu. Opis eksperimenta treba da je na nivou razumljivom nestručnim licima.

Prijave se podnose Nacionalnom komitetu za proslavu Međunarodne godine svetlosti, i treba da sadrže: ime i prezime autora, radno mesto/fakultet, kontakt podatke, opis i naziv eksperimenta, ideju i cilj, opis metoda i aparature, rezultate i zaključke, kao i video snimak ili prezentaciju koji pokazuju aparaturu i tok eksprimenta.

Za više informacija o konkursu i prijavi zainteresovani mogu kontaktirati dr Jovanu Petrović putem mejla jovanap@vin.bg.ac.rs.

Prijavljivanje traje do 26. aprila, a vrši se slanjem mejla na adresu photoniclady@gmail.com.

Rezultati konkursa biće poznati 4. maja, najavili su organizatori.

Izvor: rts.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.