Budući brucoši, ovo ste čekali

jul 23, 2015

Budući brucoši u Beogradu, mogu konačno da odahnu, jer je juče izašla lista fakulteta na kojim ima mesta u septembarskom upisnom roku.

Na 14 fakulteta u Beogradu ostalo je mesta za osnovne studije, a na pojedinim ima mesta i na budžetu.

- Želela sam da upišem psihologiju na Filološkom fakultetu, ali mi to nije pošlo za rukom. Napravila sam veliku grešku jer nisam polagala na dva fakulteta, tako da se danas ne bih nalazila u ovakvoj situaciji. Danas sam videla da je ostalo mesta na Učiteljskom fakultetu koji je bio moja druga želja, i to na budžetu, tako da mogu da odahnem – priča Bojana M.

Fakulteti na kojim je ostalo mesta su Građevinski (36), Ekonomski (180), Medicinski (medicina na engleskom jeziku i sestrinstvo 53, samofinansiranje), Poljoprivredni (84 samofinansiranje), Pravoslavno bogoslovskom (21 samofinansiranje), Stomatološki (15 samofinansiranje, ali integrisane studije). Potom na Tehničkom fakultetu u Boru (17 budžet i 26 samofinansiranje), Tehnološko metalurškom fakultetu (4 budžet i 15 samofinansiranje), Učiteljskom (37 budžet i 16 samofinansiranje), Farmaceutskom (5 samofinansiranje), Fizičkom fakultetu (12 budžet i 16 samofinansiranje) Filozofskom (5 budžet), Filološkom (52 budžet i 137 samofinansiranje) i Šumarskom (64 samofinansiranje). Mesta je ostalo i na trogodišnjim programima, samo za samofinansiranje i to na Stomatološkom (29), Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (32) i Šumarskom (20).

- Ove godine se manje kandidata prijavilo nego prethodne. Kada uzmemo u obzir da je ekonomskih fakulteta mnogo, što privatnih tako i državnih ne čudi da ostaje slobodnih mesta na ekonomiji. Kod nas je ostalo 180 slobodnih mesta i to samo na samofinansiranju, ali očekujemo da će sva biti popunjena u septembarskom upisnom roku – kaže Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na kojem je pored Filološkog fakulteta, ostalo najviše slobodnih mesta za kandidate u septembru. Liste su se iz dana u dan menjale, jer su do poslednjeg dana upisa, otpadali oni koji su odustajali od studija.

- Nisam iz Beograda i ne mogu sebi da priuštim samofinansiranje, a po ovom sistemu obrazovanja, neću moći da se zaposlim. Kako nisam upala na budžet, moraću da odustanem i sačekam sledeću godinu – kaže Marija Bojić iz Pirota, koja je želela da upiše jezike.

Ako želite da vidite na kojim je tačno smerovima ostalo slobodnih mesta – informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu Univerziteta Beograda.

Foto: O. Bunić, ilustracija

Izvor: infostud.com

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.