BU smanjuje broj ispitnih rokova

apr 27, 2015

Na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu juče je jednoglasno odlučeno o izmenama i dopunama Statuta Univerziteta Beograd, kojima se predviđa smanjenje broja ispitnih rokova sa šest na četiri.

Nakon povećanja školarina, studente je dočekao i ovaj šok, ali sreća u nesreći je da se broj bodova koji je neophodan za upis u budžet svake naredne godine nije “dirao”, pa će tako granica i dalje biti 48.

Odluka Saveta stupiće na snagu od naredne školske godine, akademske 2015/2016, dok će broj ispitnih rokova u kalendarskoj 2015. biti smanjen na pet.

- Izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje su napravljene u avgustu 2014. godine u članu 99 predviđeno je da broj ispitnih rokova u novoj školskoj godini bude četiri, a u prelaznim odredbama piše da je broj ispitnih rokova u 2015. godini sveden na pet. Sada se samo usklađivao statut sa Zakonom i svesni smo da će studenti negodovati, ali je sa šest ispitnih rokova nemoguće organizovati nastavu. Ili ćemo imati normalnu nastavu ili samo ispitne rokove, jer je u 12 meseci sa šest rokova, 15 nedelja nastave i odmorima, to skoro pa nemoguće – kaže za “24 sata” Miodrag Popović, prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu.

Studenti su ovu odluku Saveta, koja je u skladu sa Zakonom, dočekali na nož. Milan Petković, predsednik najveće studentske organizacije SKONUS očekuje da se na jesen donesu izmene Zakona kojima će broj rokova ostati pet i u narednoj akademskoj godini.

- Izmene Zakona se uvek donose na jesen, a statut Univerziteta ne može biti iznad Zakona. Iznenađen sam da je Univerzitet u Beogradu već sada doneo takvu odluku. Na sastancima sa Ministrom prosvete i pomoćnikom za visoko obrazovanje tražili smo da u sledećoj akademskoj godini ostane pet rokova i da granica za budžet ostane 48 bodova i dobili smo obećanje da će najverovatnije tako i biti – kaže Milan Petković.

Novi Zakon o visokom obrazovanju koji je trebao da reguliše pitanja broja rokova i bodova za budžet trebalo bi da bude donesen do septembra ove godine, ali kako nezvanično saznajemo, verovatno neće biti pripremljen ni do kraja godine. Ipak očekuje se da se do septembra donesu nove izmene postejećeg Zakona, pošto novi još nije spreman.

- Prvo su nam poskupele školarine, a sada nam smanjuju i broj ispitnih rokova. Teško je pripremiri obimne ispite za tako kratak period i zamislite da u jednom prijavite dva ili tri koja su preobimna – kaže Jelena V. (22) koja studira na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Igor Graić, predsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu kaže da će broj ispitnih rokova određivati svaki fakultet za sebe, ali da će se studentski predstavnici truditi da maksimalno olakšaju studentima i da ispitinih rokova bude što više.

- Predsednik parlamenta svakog fakulteta predaće predloge o broju ispitnih rokova, a konačna odluka koliko će ispita biti na tom fakultetu trebalo bi da bude doneta u julu – kaže Graić.

Ovaj šok za studente nastupio je odmah nakon “kofe sa ledenom vodom” u vidu poskupljenja školarina. Čak devet fakulteta Univerziteta u Beogradu povećalo je cenu školarine na osnovnim studijama za narednu školsku godinu, a jedan je smanjio, saopšteno je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu. Podigli su cene: Rudarsko-geološki, FON, Šumarski, Fakultet bezbednosti, Učiteljski, Medicinski, Matematički, Biološki i Geografski fakultet. Jedini koje je smanjio je Fakultet fizičke hemije (sa 66.000 na 60.000), iako njihovi studenti, zbog skupih laboratorijskih vežbi, najviše koštaju državu.

Članovi Saveta UB su, takođe, doneli odluku da visina školarine na studijama pri Univerzitetu za master studije “Računarstvo u društvenim naukama” iznosi 120.000 dinara za narednu školsku godinu.

Izvor: gdeinvestirati

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.