Studentske ustanove u Beogradu

 

studentski centar beogradStudentski centar Beograd

Adresa: Svetozara Markovića 57

Telefon: 011/36 12 715

Veb sajt: www.sc.rs

Osnovna delatnost Ustanove Studentski centar „Beograd” je smeštaj i ishrana beogradskih studenata, a Ustanova se bavi i pružanjem komercijalnih usluga za studente i građane i organizovanjem turističke recepcije studenata u toku leta. Studentski centar je osnovan 25. novembra 1968. godine udruživanjem do tada samostalnih studentskih domova u cilju unapređivanja nivoa studentskog standarda u Beogradu.

Smeštajni kapaciteti svih 11 domova, koliko ih je u sastavu SC-a, iznose oko 10.100 mesta. Oko 60% soba spada u smeštaj I kategorije, što odgovara nivou hotela B kategorije. Osim usluge smeštaja, svakodnevno se u 14 studentskih restorana konzumira oko 30.000 obroka.

Cene usluga, zahvaljujući participaciji iz budžeta Republike, potpuno su prilagođene studentskim mogućnostima, a najveći broj studenata troškove smeštaja i ishrane pokriva iz državnih stipendija i kredita, koji se dodeljuju na godišnjem nivou.

Studentski domovi: Studentski grad, Kralj Aleksandar I, Patris Lumumba I i Vera Blagojević I, kao najbolji domovi, svakog leta se pretvaraju u hostele koji ugoste hiljade mladih gostiju Beograda iz svih krajeva sveta. U njima se po pravilu smeštaju učesnici i organizatori sportskih takmičenja za mlade, različitih festivala, kulturnih manifestacija i ostalih programa namenjenih prvenstveno studentima i omladini.

 

Studentski kulturni centar

SKCAdresa: Kralja Milana 48

Telefon: 011/360-2009; 011/2694-944

Web sajt: www.skc.org.rs

Studentski kulturni centar osnovali su 1968. godine Beogradski univerzitet i Univerzitetski odbor saveza studenata Beograda. Godine 1992. ingerencije osnivača preuzela je Vlada Republike Srbije – Ministarstvo prosvete. Primarni cilj Studentskog kulturnog centra (SKC) je prezentacija kvalitetnih kulturnih događaja kao i afirmacija autentičnih stvaralačkih snaga uz negovanje i alternativnog pristupa u kulturi. Osim po velikim manifestacijama intermedijalnog i interdisciplinarnog karaktera (sa kojima je ušao na velika vrata beogradskog kulturnog života sedamdesetih godina prošlog veka), praksom umetničkih radionica, osnivanjem istraživačkih grupa i davanjem podrške različitim fanovskim projektima i demo produkcijama, SKC je ponovo i na neponovljiv način profilisao beogradsku kulturnu scenu i tokom narednih decenija.

Studentski kulturni centar nalazi se u najužem centru Beograda. Smešten je u reprezentativno zdanje koje je građeno krajem XIX veka prema projektu poznatog srpskog arhitetkte Jovana Ilkića. Do početka II svetskog rata ovde je bio smešten Oficirski dom, a posle rata dom UDB-e „Pane Đukić“. Od 1968. u nju se useljava novoosnovani Studentski kulturni centar.

Aktivnosti SKC-a odvijaju se prema godišnjim planovima koje koncipiraju urednici pojedinačnih programa. Javnost se o odvijanju programa obaveštava putem mesečnog biltena SKiCa, saopštenjima za medije i pojedinačnim pratećim propagandnim materijalima.

 

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

zavod za zdravstvenu zastitu studenataAdresa: Glavna zgrada – Krunska 57;

Telefon: 308-5591, 308-5592

Ambulanta Studentski grad: Novi Beograd, I blok

Ambulanta Karaburma: Mije Kovačevića 7b

Web sajt: www.studpol.rs

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za oko 120.000 studenata  Univerziteta i Visokih stručnih škola u Beogradu (državnih i privatnih). U Zavodu studenti mogu dobiti zdravstvenu zaštitu iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, stomatologije, oftalmologije, otorinolaringologije, dermatovenerologije, neuropsihijatrije, fizikalne medicine i rehabilitacije, prevencije HIV/SIDE i polno prenosivih infekcija, laboratorijske dijagnostike, radiološke i ultrazvučne dijagnostike, interne medicine, minimalne invazivne hirurgije.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenti obavljaju i pregled za useljenje u studentski dom. U zavodu se mogu obaviti i dodatne zdravstvene usluge pod povoljnim uslovima: lekarsko uverenje za upis na fakultet, za dobijanje vozačke dozvole B kategorije, lekarsko uverenje za vize, kao i sve vrste lekarskih pregleda za regulisanje statusnih pitanja na fakultetu. Zavod radi svakodnevno od 7h do 20h, a Stacionar radi 24h. Subotom, nedeljom i za vreme praznika organizovana su dežurstva lekara: subotom se dežura od 08-15h, a nedeljom dežura samo Služba opšte medicine od 08-15h.

 

Dom kulture Studentski grad

dom-kulture-studentski-gradAdresa: Bulevar Zoran Đinđića 179

Telefon: 011/26 91 442

Veb sajt: www.dksg.rs

E-mail: office@dksg.rs

Dom kulture „Studentski grad“ osnovan 1971. godine i najveća je studentska kulturna ustanova u zemlji. U Domu se dnevno ostvari 3 do 5, a na godišnjem nivou i preko 700 programa različitih profila. Studentima su svi programi, kao i radionice, besplatni, izuzev komercijalnih filmskih i pozorišnih predstava. Poseban deo Doma čine biblioteka sa fondom od preko 40 000 knjiga i čitaonica koja može da primi oko 500 studenata.

 

Televizija Studentski grad

tv studentski gradAdresa: Tošin bunar 147, Blok 2F

Telefon: 011/31 02 294

Telefon-redakcija: 011/31 02 293

Web: www.rtvsg.rs

TV Studentski grad osnovana je 1994. godine, i predstavlja naslednika Radija Studentski grad, koji je počeo da radi od pedesetih godina prošlog veka. Danas TV Studentski predstavlja jedinstvenu televiziju čiji kompletan program realizuju studenti, i čiji su svi gledaoci studenti-stanari doma Studentski grad.

Program TV Studentski grad čine emisije informativnog, obrazovnog i zabavnog tipa. Informativne emisije bave se aktuelnim i tekućim pitanjima studentskog i akademskog života, a obrazovni program ima za cilj da studentima približi svet nauke i informiše ih o aktuelnim naučnim dešavanjima. Tu su i zabavne emisije koje animiraju studenate i utiču na njihovo uključivanje u život Studentskog grada. Planovi za budućnost su povezivanje sa svim domovima Ustanove Studentski centar u Beogradu i izlazak na kablovski sistem Beograda. TVSG je otvorena za sve vidove saradnje sa studentima i studentskim organizacijama, i tradicionalno podržava i predstavlja sve aktivnosti od interesa za studente.

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.