Upisna trka u školama i na fakultetima

jul 08, 2015

U srednjim školama i na državnim fakultetima u Srbiji počeo je upis učenika i brucoša za narednu školsku godinu. Za neraspoređene učenike istovremeno je počeo drugi upisni krug i oni moraju ponovo da popune listu želja za profile i škole u kojima je ostalo mesta. Potencijalni brucoši koji u ovom roku ne steknu indeks, novu šansu imaju u septembru.

Ove godine uspeh iz škole donosio je 70 bodova, a sa završnog ispita 30. U Petoj beogradskoj gimnaziji, na primer, za knjižicu željene škole bilo je potrebno pet poena više nego lane, što je kažu profesori, prosek i za srednje stručne škole.

Direktor Pete beogradske gimnazije Minić Savić kaže da je za prirodni smer potrebno manje od 90 bodova, a za društveni smer manje od 89.

„Kako sam pregledao listu pred kraj, ima onih kojima nije prva želja ali većini jeste“, dodaje Minić Savić.

Učenica Pete beogradske gimnazije Milica Cvijović ističe da joj je društveno-jezički smer bio prva želja i da je imala 95,5 poena.

Na jednom od najtraženijih fakulteta, ETF-u, kažu da 800 kandidata ima formalne uslove da stekne status budžetskog studenta, a upisuje se 660. Ove godine, teži su zadaci iz matematike, pa je najviše osvojenih bodova 94.

„Bila je dosta teška, ali snašao sam se i upao sam na budžet. Odlučio sam se za ovu školu još u prvom razredu srednje škole na takmičenjima iz elektronike i elektrotehnike“, kaže budući brucoš ETF-a.

Dekan ETF-a Univerziteta u Beogradu profesor Branko Kovačević ističe da su ljudi koji su sastavljali test, zaboravili na to da su kandidati pod stresom kada dođu na ispit i da imaju tremu.

„S druge strane, uvek studentu treba bar tri puta više vremena nego nastavniku da nešto reši. Možda je trebalo da smanje broj zadataka ili da malo olakšaju zadatke“, smatra Kovačević.

Najbolji đaci na ETF dolaze iz Matematičke gimnazije, iz Trinaeste beogradske gimnazije i iz Kruševca.

Samo za studije na Univerzitetu u Beogradu prijavilo se 38.000 kandidata, što znači da je svaki kandidat prijavio po dva smera.

Oni koji polože prijemni, a ne upišu željeni fakultet, mogu da upišu srodni fakultet gde će im se priznati prijemni.

Izvor: rts.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.