Upis brucoša do kraja nedelje

jul 18, 2014

Na državnim fakultetima vlada veliko interesovanje za upis brucoša, pre svega onim koji školuju inženjere, lekare, psihologe. Ova nedelja rezervisana je za upis brucoša, a o trošku države moći će da se školuje 16.700 brucoša.

Na fakuletima su inovirani i programi i prijemni ispiti. Na arhitekturi, uz novi koncept prijemnog ispita, stiglo je i 30 odsto više kandidata nego prethodne godine.

„Prijemni je bio specifičan, više se obraćala pažnja na znanju koja su kandidati stekli tokom srednjoškolskog obrazovanja. Koncepcija je bila takva da ćemo neke stvari koje smo ranije testirali na prijemnim ispitima, učiti na fakultetu“, kaže docent Miloš Nenadović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Na Filološkom fakultetu uvedena je objedinjena prozivka za studijski program jezik, književnost, kultura.

„Student ima mogućnost, zavisno od svog prijemnog ispita da se opredeli za određen broj studijskih profila koji su mu ponuđeni i veoma je važno da svaki student dođe sam na prozivku, ne postoji nikakva mogućnost ovlašćenja“, objašnjava dekan Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Vraneš.

Pravni fakultet imao je gotovo isti broj prijavljenih kandidata i slobodnih mesta. I na ekonomiji je manje kandidata nego ranijih godina.

„Mi do petka upisujemo kandidate po politici Univerziteta u Beogradu. Prihvatamo i položene prijemne ispite na drugim fakultetiam koji su usklađeni sa našim prijemnim ispitom“, ističe dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Branislav Boričić.

Gde će sve ostati slobodnih mesta znaće se po završetku prvog upisnog roka koji traje do 24. jula, jer studenti pre svega upisuju fakultete gde će se školovati o trošku države. Drugi upisni rok, koji traje od prvog do dvadesetog septembra, predviđen je prvenstveno za upis studenata iz inostranstva.

Izvor: RTS

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.