U suzama odustajali od prijemnog

jun 29, 2016

“Da li su gradska deca inteligentnija od gradske dece?” Ovo pitanje je u ponedeljak postavljeno budućim studentima na prijemnom za Fakultet političkih nauka. I ne bi to bio toliki problem da je ovo jedina greška koja se potkrala u formulaciji testa i mnoge kandidate naterala da izađu iz ringa bez borbe.

- Za jedno pitanje iz srpskog ostali su nedorečeni i nejasni, kao i za pitanje iz Ustava. Jedan od đaka je dežurnom profesoru skrenuo pažnju da je odgovor netačan, nakon čega je profesor izašao na konsultacije. Vratio se nakon nekoliko minuta i rekao da zanemarimo godinu u tom pitanju. Posle toga je profesor u svaki od amfiteatara ušao i poručio učenicima isto, da ne obraćaju pažnju na grešku – priča za “24 sata“ neutešna Kragujevčanka (19), koja je, kao i još nekoliko njenih kolega, iz revolta rešila da napusti polaganje prijemnog.

S obzirom na to da je prijemni za FPN jedini koji je spremala ove godine, velika je šansa da će za upis na studije morati da čeka 2017. I njen slučaj nije usamljen.

- Bilo je nekih devojaka koje su emotivno reagovale kada su videle test. Mnogi su odmah predali papir bez ikakvog rada, a jedna cura se čak i rasplakala – kaže naša sagovornica.

Sa FPN-a dobili smo odgovor da kandidati neće biti oštećeni ni na koji način i da se greške događaju.

– Kandidate koji su polagali prijemni ispit za upis na Osnovne akademske studije novinarstva zbunilo je to što u jednom od otvorenih pitanja iz srpskog jezika i književnosti nije bio preciziran glagolski oblik, te je postojalo više tačnih odgovora. Takođe, ovaj je test sadržao i štamparsku grešku u postavci pitanja koje se ticalo godine donošenja Sretenjskog ustava. Ni u prvom ni u drugom slučaju suština pitanja nije narušena. I pored toga, kako bi se izbegle bilo kakve nedoumice, svim kandidatima je saopšteno da će svi tačni odgovori na pitanje iz srpskog jezika i književnosti biti priznati, kao i da zanemare pogrešnu godinu u formulaciji pitanja iz Ustava i prava građana – izjavio je za „24 sata” Marko Simendić, prodekan za studije prvog stepena.

On je takođe naveo da se druga štamparska greška potkrala u postavci jednog pitanja na testu za Osnovne akademske studije socijalne politike i socijalnog rada i da je narušila samu suštinu postavljenog pitanja. Svim kandidatima ovo pitanje je priznato kao tačno.

Bezvremeni glagolski oblik

Na polaganju za Novinarstvo u pitanju koje se tiče prvog srpskog ustava, Sretenjskog, stajala je pogrešna godina, dok se u pitanju iz oblasti srpskog jezika od kandidata tražilo da glagole vući, vrći, strići stave u treće lice množine, ali bez navođenja u kom glagolskom vremenu!

Izvor: www.24sata.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.