Studentski život o trošku roditelja

mar 01, 2017

Oko 35 odsto studenata u potpunosti finansiraju roditelji i porodica, dok je među njima sedam odsto zaposlenih koji se samostalno izdržavaju tokom studija, rezultati su istraživanja koje je sproveo sajt NajStudent.com.

Istraživanje je sprovedeno tokom januarskog ispitnog roka na uzorku od 1.300 studenata.

 Četvrtina ispitanika kombinuje pomoć roditelja sa nekim honorarnim poslom, gotovo isti broj studenata, 26 odsto dopunjuje studentski budžet kreditima/stipendijama, dok isključivo od ovih studentskih primanja živi njih oko šest odsto studenata.

Procenat studenata zaposlenih sa punim radnim vremenom se povećava sa oko sedam odsto na osnovnim, 15 odsto na Master, MBA ili specijalističkim do oko 35 odsto na doktorskim studijama.

Prema ovom uzorku, najveći broj ispitanika živi u stanu roditelja, ili sopstvenom stanu, a procenat onih koji stanuju u studentskom domu, najveći je kod studenata master, MBA i specijalističkih studija.

Najveći broj studenata ispite sprema jednu do dve nedelje i mesec dana pre ispita.

U odnosu na 2015. godinu manji broj studenata je rekao da uči nekoliko dana pred ispit, 15 na prema 36 odsto, a za većinu studenata, njih oko 80 odsto dužina spremanja ispita zavisi od težine gradiva.

Veći broj studenata na postdiplomskim studijama uči kontinuirano tokom semestra u odnosu na one na osnovnim studijama.

Slično istraživanju iz 2015. godine, najveći broj studenata uči tokom dana – oko 60 odsto ispite sprema pre podne ili popodne, a oko 36 odsto studenata ispite sprema noću.

Čak 40 odsto je odgovorilo da uči „po ceo dan“, oko 10 odsto kada im obaveze dozvole, a oko 30 odsto je navelo da nemaju određeno vreme kada spremaju ispite.

Kao i u 2015. godini, bez obzira koliko uče većini studenata i dalje “fali jedan dan“, ali je sada procenat znatno manji, 50 odsto u odnosu na 2015. godinu kada je taj procenat iznosio 73 odsto.

Oko 45 odsto studenata na ispite izlazi neovisno o tome koliku su spremni, a skoro tri odsto priznalo je da prepisuje na ispitima, ipak najveći broj je naveo da se trude da ispite spreme najbolje što mogu.

Izvor: www.blic.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.