Strani studenti u Beogradu

sep 08, 2014

Osim domaćih studenata na Univerzitet u Beogradu, upisuju se i strani studenti. Strategijom internacionalizacije univerziteta planira se da na Beogradskom univeriztetu do 2020. bude deset hiljada stranih akademaca.

U septembarskom upisnom roku dva odsto mesta namenjeno je srpskim državljanima koji su školu završili u inostranstvu, Romima, osobama sa hendikepom, polaznicima programa „Svet u Srbiji“ i „Srbija u regionu“, stranim studentima.

„ETF je jedan od najboljih u Evropi. Da budem iskren, jedva čekam da krenem, imam tremu jer sam čuo da je to najteži fakultet ovde u Srbiji, ali hoću da budem najbolji“, kaže Žoao iz male ostrvske države, Sao Tome i Prisipe.

Prodekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Lazar Saranovac napominje da je prolaznost u drugom upisnom roku gotovo sto odsto.

„To su kandidati koji su došli sa namerom da polože i upišu ovaj fakultet“, ističe Saranovac. Kako dodaje, od osam mesta rezervisaniha kandidate iz dijaspore, dva su se prijavila.

Uvođenje studentskih viza

Već treću godinu zaredom, na Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu nalaži se među 500 najboljih. To ga može učiniti i interesantnijim za strane studije, kojih je ovde trenutno 4.000, pa se profesori i prosvetne vlasti zalažu za uvođenje studentskih viza.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović kaže da po tom pitanju još nema pomaka.

Prema njegovim rečima, mnoge evropske zemlje po ugledu na SAD uvele su studentske vize, koje omogućavaju olakšan pristup studijama.

„Međutim mi i dalje imamo probleme pogotovo sa nekim afričkim zemljama čiji studenti ne mogu da dobiju vizu čak i kada ispune uslove, polože prijemni ispit i uplate školarinu“, napominje Popović.

Inače, izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju nalaze se u skuštinskoj proceduri. A ako budu usvojene, između ostalog, doneće brže i efikasnije priznavanje diploma stečenih u inostranstvu.

Izvor: RTS

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.