Sajam za mlade Belgrade Youth Fair

maj 04, 2015

Prvi beogradski sajam za mlade „Belgrade Youth Fair“, koji ima za cilj da poveže mlade sa kompanijama i institucijama, biće održan od 11. do 13. maja u Mikser Hausu, a na sajmu se očekuje više od 5.000 mladih, prenosi Tanjug.

Cilj manifestacije je pronalaženje stručnih praksi i zaposlenja za mlade kao i neformalna edukacija kroz radionice i predavanja.

Organizatori su istakli da su ciljna grupa studenti i srednjoškolci, pa će promocija, pored medijske kampanje, biti organizovana i u 14 srednjih škola i devet najvećih fakulteta Univerziteta u Beogradu, a očekuje se da će sajam posetiti više od 5.000 mladih.

Kroz besplatna predavanja, radionica i edukacija pružiće se prilika mladima da prošire znanja iz oblasti biznisa, medija, kulture, zdravstva, turizma, informacionih tehnologija.

U Srbiji je trenutno 766.500 nezaposlenih, a u prvom kvartalu ove godine uočeno je povećanje zapošljavanja mladih do 30 godina, rekao je nedavno direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, a prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima najveći broj novozaposlenih u ovom periodu su upravo mladi do 30 godina, a to je 39 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

Na sajmu za mlade, koji organizuju nevladina strukovna organizacija EKOF Media Group i Ekonomski fakultet u Beogradu, srednjoškolci će moći da se upoznaju sa radom i organizacionom strukturom izlagača ali i da dođu do informacija koji obrazovni profili su najtraženiji u kompanijama za koje su zainteresovani, kao i koje obrazovne profile i kompetencije kompanije traže da bi nekoga zaposlile.

Studentima će biti pružena šansa da se upoznaju sa načinom funkcionisanja najvećih kompanija i institucija, kao i usvajanja novih znanja i veština.

Mladi će na sajmu imati i mogućnost da učestvuju u programima prakse i zapošljavanja koje izlagači mogu ponuditi, a da bi konkurisali potrebno je da ponesu nekoliko kopija svojih biografija i ostave ih na štandovima izlagača za čije su programe zainteresovani.

Studenti mogu već sada da pošalju svoj CV na mejl cv@youthfair.rs a njihovi podaci biće na raspolaganju svim kompanijama do narednog sajma.

Događaj će imati i humanitarni karakter tako da će za vreme sajma na posebnom štandu biti prikupljana materijalna sredstva, odeća i knjige za decu bez roditeljskog staranja kao i promociju volontiranja.

Posetioce očekuju i popusti na usluge izlagača kao i sertifikati za sve učesnike edukacija na samoj manifestaciji. Ulaz je besplatan za sve.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić juče je rekao da je jedan od najvećih izazova sa kojima se mladi u zemlji suočavaju visoka stopa nezaposlenosti.

On je podsetio da je u februaru ove godine usvojena Nacionalna strategija za mlade za period 2015. do 2025. godina, da se preko Fonda za mlade talente najtalentovaniji mladi ljudi finansijski pomažu, pa je taj fond do sada nagradio i stipendirao više od 15.400 učesnika srednjih škola i studenata a za te namene utrošeno je više od 4,2 milijarde dinara, kaže se u najavi Tanjuga.

Izvor: rtv.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.