Pripremna nastava od 0 do 62.000

mar 28, 2016

Popularni fakulteti papreno naplaćuju časove pretendentima na njihov indeks, tvrdeći se ovo ulaganje isplati, jer je prolaznost polaznika na prijemnom u proseku 90 odsto.

Učenici završnih razreda gimnazija i srednjih škola, koji žele da nastave školovanje, ovih dana kreću na pripremnu nastavu za upis na fakultete. Za to, u zavisnosti od izbora budućeg zvanja, moraju da izdvoje i više od 60.000 dinara. Samo mali broj fakulteta organizuje besplatnu pripremu.

Prema našoj mini-anketi na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, najpopularniji fakulteti tvrde da se ovo ulaganje isplati, jer je prolaznost polaznika pripremne nastave na prijemnom ispitu u proseku 90 odsto.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, maturantima su na raspolaganju dva kursa, iz matematike i fizike, a cena po predmetu je 36.000 dinara ako se plaća odjednom ili na rate 40.000 dinara. Nastava je subotom i nedeljom, a specifičnost je što se ovde pripremaju budući studenti svih tehničkih fakulteta, a ne samo elektrotehnike.

– Ove godine imamo između 250 i 300 prijavljenih, što je više nego lane. Oko 85 odsto onih koji prođu naše pripreme polože i prijemni ispit – kaže za naš list prof. dr Nenad Cakić, rukovodilac pripremne nastave ETF-a.

Na beogradskom Ekonomskom fakultetu, pripremna nastava se organizuje iz četiri predmeta i to u tri termina – u januarskom aprilskom i majsko-junskom. Cena je 5.200 dinara po predmetu.

Kako su nam rekli maturanti koji žele da upišu Fakultet političkih nauka, odsek za socijalnog radnika, oni moraju da izdvoje 17.000 dinara, ukoliko žele da ih profesori ovog fakulteta pripreme za prijemni ispit.

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu, pripremna nastava iz hemije i biologije za polaganje prijemnog ispita počela je u decembru i trajaće do kraja maja, a održava se subotom, po tri školska časa. Srednjoškolci za 60 časova treba da izdvoje 33.000 dinara po predmetu.

Budući da se na prijemnom ispitu za ovaj fakultet polažu i hemija i biologija, ukoliko maturanti žele da pohađaju nastavu iz oba predmeta, to će ih koštati 62.000 dinara. Kako su nam rekli u dekanatu, u ovom trenutku je 79 prijavljenih.

Takođe jedan od najpopularnijih fakulteta u Srbiji već godinama je i Fakultet organizacionih nauka, na kojem se organizuje pripremna nastava iz matematike, što mogu da iskoriste i oni koji žele da polažu prijemni ispit na ETF-u, TMF-u, kao i na Saobraćajnom, Mašinskom, Građevinskom, Matematičkom, Rudarskom fakultetu…

Cena kursa je 26.000 dinara, odnosno dve hiljade više ako se plaća u dve rate. Polaznici pripremne nastave imaju popust od 30 odsto za probni prijemni ispit, koji se tradicionalno održava nekoliko dana pre samog prijemnog ispita iz matematike.

Kako nam objašnjavaju na fakultetima, cena pripremne nastave zavisi od struke budućih brucoša, nije svejedno da li se koristi samo papir i olovka ili i moderne tehnologije i laboratorija, a pri tom se plaćaju i predavači, grejanje tokom zimskih meseci, klima tokom letnjih i slično.

Ima, međutim i suprotnih primera, pa tako Fakultet tehničkih nauka u Čačku godinama organizuje pripremnu nastavu za buduće brucoše – besplatno. Prodekan za finansije prof. dr Snežana Dragićević kaže da je to tako jer na pripremnu nastavu ne gledaju kao na izvor prihoda, već kao na ulaganje u studente i popularizaciju fakulteta.

– Pripremnu nastavu finansiramo iz sopstvenih izvora, predaju naši zaposleni, to im je deo radne obaveze, ali svi prihvataju rado, jer uložimo malo više vremena i truda zarad bolje prolaznosti studenata. Uvek imamo više zainteresovanih od broja mesta – kaže za „Politiku” ova profesorka.

Ona dodaje i da veliki broj studenata na pripremu dolazi sa Kosmeta, a ima i slučajeva da mladi posle odu da polažu prijemni u Beogradu.

Na fakultetu istog naziva, ali u Novom Sadu, budući brucoši moraju da plate ukoliko žele da pohađaju pripremnu nastavu. Ovde se nastava organizuje u okviru četiri kursa. Recimo, arhitektura košta 20.000 dinara u zimskom semestru (novembar, decembar, januar), a 30.000 u letnjem (mart – juni).

Postoji mogućnost i uplate samo jednog časa, i to košta 3.000 dinara. Na fakultetu kažu da se obično u junu organizuju intenzivni kursevi.

– Na pripremnoj nastavi obično je oko 600 polaznika, a prolaznost na prijemnom ispitu je od 90 do 100 odsto. Cena pripremne nastave iz matematike je za 40 časova 12.500 dinara – kažu u Marketing službi novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Iako će mnogi očekivati da je najskuplja pripremna nastava za umetničke fakultete, na kojima su i najviše školarine i cena prijemnog ispita, na Fakultetu dramskih umetnosti časovi su, primera radi – besplatni.

Međutim, pripremnu nastavu mladi pohađaju i u privatnim varijantama, pa smo tako pronašli oglas u kojem dva meseca pripreme za filmsku režiju košta 60 evra. Kandidati imaju praktične vežbe i simulaciju prijemnog ispita, a ova privatna škola tvrdi i da su lane od ukupno šestoro primljenih studenata na FDU, dva bila sa njihovog pripremnog kursa.

(Foto: D. Jevremović)

Izvor: www.politika.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.