Počeli prijemni, danas već i rezultati

sep 07, 2016

Do sada je za septembar obično preostajalo praznih klupa na popularnim fakultetima društvenih nauka van Beograda, a sada su drugi upisni rok oglasili čak i beogradski Pravni, Ekonomski i Filološki fakultet.

fakultetima i visokim školama na kojima je ostalo slobodnih indeksa nakon prvog upisnog roka, od juče je počela provera znanja budućih brucoša. Prijemni ispiti su samo ova dva dana, a već od sutra kreće objavljivanje privremenih rang-lista, jer je daleko manje kandidata nego u junu, pa i manje posla za fakultetske uprave.

Koliko je interesovanje svršenih srednjoškolaca u septembarskom roku, nije poznato, jer je od šest državnih univerziteta podatke objavio jedino Univerzitet u Novom Sadu. Podaci ne postoje ni na sajtu Ministarstva prosvete, ni na sajtovima visokoškolskih ustanova.

Da li je to zato što fakultetske uprave kriju ovogodišnje prazne klupe i manjak kandidata ili ne smatraju da je internet osnovno sredstvo informisanja za nove generacije, tek, opravdanja nemaju ni oni, a ni prosvetne vlasti. Univerziteti jesu objavili broj slobodnih mesta nakon prvog upisnog roka, kako smo sabrali njih je oko 6.500, međutim zbirni podaci nigde nisu mogli da se pronađu, osim u vodičima za brucoše koje objavljuju dnevne novine, i to zahvaljujući angažovanju novinara. I uprkos dobroj volji predstavnika sedme sile (a fizički je gotovo nemoguće pozivati više od 300 ustanova svakoga dana), podaci za visoke škole ove godine ostali su nepoznanica čak i kada je u pitanju broj slobodnih mesta, jer na sajtovima nema svih informacija. I u Ministarstvu prosvete su nam rekli da ove godine nisu sakupljali podatke za visoke škole.

Za upis i do 8.000 dinara
Na jednom broju fakulteta, novi studenti, osim prijemnog ispita, plaćaju i upis – od 5.750 do 8.000 dinara. Naplaćuje se i aktivnost studentskog parlamenta (500 dinara), a negde je u upisninu uračunato i kolektivno osiguranje.

Da objasnimo zašto je ova transparentnost važna, osim očiglednog razloga da nema potrebe da se ovi podaci kriju: u drugom (kao i u prvom) roku, mnogi studenti kalkulišu sa prijavljivanjem i polaganjem prijemnog ispita na više fakulteta, a da bi mogli da znaju gde su im najbolje šanse na osnovu broja kandidata i indeksa, moraju da imaju na jednom mestu i pregled po fakultetima i po univerzitetima. Prosto je neverovatno da se od jednog mladog čoveka u 21. veku očekuje da, recimo u Beogradu, u kojem su fakulteti razbacani po čitavom gradu, u jednom danu obiđe sve visokoškolske ustanove, prepisuje sa oglasnih tabli i onda sutradan predaje dokumenta. To možda fizički jeste moguće na novosadskom univerzitetu, koji je organizovan po principu kampusa i gde je većina fakultetu na jednom mestu, ali za Beograd je to naučna fantastika. Da ne govorimo o situaciju u kojoj neko želi da konkuriše i u Beogradu i u Kragujevcu ili Nišu.

Ono što iza čitave ove priče može da se krije, jeste sakrivanje podataka zbog slabog interesovanja mladih, čak i za tradicionalno atraktivne fakultete, što će u narednim godinama svakako uticati i na rejting visokoškolskih ustanova. Naime, do sada je za septembar obično preostajalo praznih klupa na popularnim fakultetima društvenih nauka van Beograda, a sada su drugi upisni rok oglasili čak i beogradski Pravni, Ekonomski i Filološki fakultet. Na ovim visokoškolskim ustanovama je i najviše slobodnih indeksa na Univerzitetu u Beogradu, što je takođe iznenađenje. Indeksa ima čak na stomatologiji i medicini.

Doduše, uglavnom je reč o samofinansirajućim indeksima koji će sigurno biti podeljeni pre početka akademske godine, ali i to je ipak situacija koja je ranijih godina bila nezamisliva.

Kragujevac: za 827 mesta 289 kandidata
Na 827 slobodnih mesta na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu za upis u prvu godinu studija za narednu školsku godinu, u drugom upisnom roku konkurisalo je njih 289, saopštila je juče ta visokoškloska ustanova. Slobodno je 227 mesta čije će se školovanje finansirati iz budžeta i 600 mesta za samofinasirajuće studente.
Najviše prijavljenih kandidata, 60 njih, bilo je na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu dok se na Pravnom fakultetu u Kragujevcu prijavilo 56 kandidata.
Tanjug

Da li je reč o manje brojnoj generaciji maturanata ili su pak i privatni fakulteti povukli svoj deo „kolača”, znaće se kada se sredi statistika nakon drugog upisnog roka, što često bude čak i na proleće iduće godine. Grupacija tehničkih fakulteta za sada zadovoljno trlja ruke, jer je u vrhu interesovanja mladih u prvi plan izbilo mašinstvo, tradicionalno elektrotehnika, a sve su privlačniji i prirodno-matematički fakulteti.

Da se vratimo poznatim podacima, dakle, samo za novosadski univerzitet: najviše kandidata je konkurisalo za indeks Akademije umetnosti, gde će se za 52 mesta boriti čak 111 mladih. Na drugom mestu je Medicinski fakultet, gde je po broju prijavljenih popunjena kvota 99 odsto: za 100 indeksa konkurisalo je 99 kandidata. Na Filozofskom fakultetu je bilo 18 slobodnih indeksa, a predato je 12 prijava. Poljoprivredu želi da studira još 34 kandidata, a ima 96 mesta nakon prvog roka. Svi ostali fakulteti imaće dosta slobodnih klupa kada krene nova akademska godina 1. oktobra.

Nekoliko reči i o pravilima upisa, koja su isti kao i u junu – za samofinansirajući indeks je neophodno da se osvoji minimum 30 poena, a za budžetski više od 51 bod. Po osnovu ocena iz sva četiri razreda srednje škole može da se dobije 40 poena, a perfektno urađen prijemni ispit donosi dodatnih 60 bodova.

Nezadovoljni kandidati imaju pravo žalbe upisnoj komisiji, pa dekanu, a konačna rang-lista primljenih brucoša biće objavljena kada se razmotre svi prigovori.

Nakon objavljivanja liste, sledi prozivka i upis, a ukoliko se primljeni kandidat ne pojavi, fakultet će upisati sledećeg sa liste. Za drugi rok je specifično da fakulteti koji ne popune sva slobodna mesta, raspišu i treći rok, u kojem dele indekse kandidatima koji su na srodnim fakultetima položili prijemni, a ipak ostali ispod crte. Zato je savet da se pažljivo prate termini upisne trke koji se razlikuju od fakulteta do fakulteta, a posebno oglašavanje trećeg kruga.

Na Univerzitetu u Beogradu konačne rang-liste biće objavljene do 13. septembra, a upis je do 16. istog meseca. Na Univerzitetu u Novom Sadu je upis od 7. do 19. septembra.

Izvor: www.politika.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.