Pitanja i odgovori sa Filozofskog

jul 01, 2016

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu juče u 11 sati polagao se čuveni test opšte informisanosti, koji prema oceni budućih brucoša nije bio težak kao prošlogodišnji.

Test koji tradicionalno svake godine zbog zanimljivih pitanja izaziva kontroverze ne samo među studentima nego i u javnosti uopšte budući brucoši su s nestrpljenjem čekali. „Blic“ ekskluzivno objavljuje pitanja i odgovore sa testa.

Od koje reči je potekla skraćenica bot, koji automobil i vetar imaju isti naziv i koja bakterija izaziva trbušni virus, samo su neka od 30 pitanja na koja su budući brucoši morali da odgovore…

Za razliku od prošlogodišnjeg testa, šanse za bolji uspeh ove godine su veće.

Kako kažu budući studenti, za dobar rezultat bilo je dovoljno praćenje aktuelnih vesti, čitanje novina i prelistavanje enciklopedija.

- Ja se uopšte nisam namučila. Možda je to zato što sam stvarno vredno radila, a možda sam samo imala sreće – kaže nasmejana Katarina koja je zadovoljna učinkom na prijemnom.

NA OVA PITANJA JUČE SU ODGOVARALI KANDIDATI ZA UPIS NA FILOZOFSKI

1fb1528f0c7386809f20b12065be8d61

Foto: RAS Srbija

Radeta (18), Andrijanu (19) i Katarinu (19) reporteri „Blica“ zatekli su ispred zgrade Filozofskog fakulteta gde su, nakon završenog testa, uzbuđeno i uglas proveravali tačnost datih odgovora.

- Mislimo da ćemo imati i više od 20 tačnih odgovora – sigurni su u svoje znanje.

- Malo nas je zbunila hemija, to nismo znali ni da lupimo, ali zadovoljni smo, uradili smo dobro test, nije pretežak – kažu kandidati.

AUTOR TESTA: POKRILI SMO SVE OBLAST

Autor testa profesor Oliver Tošković kaže za „Blic“ da je test pokrivao što je moguće veći raspon oblasti, od aktuelnih dešavanja, društveno političke situacije u svetu, preko sporta, umetnosti, popularne kulture do društvenih i prirodnih nauka.

- Pokušali smo da sastavimo nekoliko lakih i isto toliko teških pitanja, a da najveći broj pitanja bude srednje težine, kako bi mali broj kandidata loše uradio test, isto toliki broj jako dobro, a da većna kandidata bude u sredini, što donosi mogućnost izdvajanja najboljih – kaže Tošković.

Autor: Adrijana Jnaković

Izvor: www.blic.rs

 

 

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.