Objavljene rang liste

jul 09, 2015

Oni koji su se našli ispod crte moći će da u septembarskom prijemnom roku konkurišu i na Šumarskom, Poljoprivrednom, ali i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

Kandidati koji u prvom roku nisu uspeli da se upišu na fakultet ne treba da očajavaju. Sudeći prema preliminarnim rang-listama, slobodnih mesta za upis brucoša ostalo je na mnogim fakultetima.

Konačne liste biće objavljene do 10. jula, a upis je do 15. jula, ali se po broju kandidata koji su položili prijemni već sada može proceniti gde će moći da se konkuriše od 1. do 3. septembra, kada počinje prijavljivanje za drugi upisni rok.

Ima nade

Tako, recimo, nema dileme da će na ekonomskim fakultetima u Subotici i Nišu ostati najmanje 200 slobodnih mesta, a kako stvari stoje, moguće je očekivati i poneko slobodno mesto na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
- Manje je dece nego prošle godine, a ekonomskih fakulteta je mnogo, što privatnih što državnih. Zato ne čudi da ostaje slobodnih mesta na ekonomiji. Kod nas su trenutno nepopunjena 73 mesta, ali očekujemo da će, kao i svake godine, još 130 studenata odustati od upisa. E sad, ta mesta u prvom krugu obično popune kandidati s drugih srodnih fakulteta, ali ako ih ne bude mnogo, može se desiti da i za septembar ostane poneko slobodno mesto na samofinansiranju – priča prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Druga šansa

Na čak tri smera Šumarskog fakulteta u Beogradu – ekološkom inženjeringu, preradi drveta i šumarstvu, velike su šanse da i za septembar ostane slobodnih mesta. Slična situacija je i na Pravoslavno bogoslovskom, kao i na četiri smera Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu – melioraciji zemljišta, poljoprivrednoj tehnici, prehrambenoj tehnologiji i zootehnici. Drugu šansu u septembru verovatno će dobiti i oni koji žele da upišu fiziku.
- Mi za sada imamo 199 kandidata prijavljenih na ukupno 165 mesta, ali očekujemo da će jedan deo njih odustati od upisa i da će ostati desetak mesta na samofinansiranju za septembar – kaže prof. dr Ivan Dojčinović, prodekan sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Nova šansa
PROŠIRENJE ZA ETF, FPN I FASPER

Senat Univerziteta u Beogradu usvojeio je da se proširi broj studenata za upis na ETF, FPN i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Na smeru elektrotehnike i računarstva proširiće listu do 400 studenata na budžetu i 135 samofinansirajućih studenata, dok će softversko inženjerstvo moći da upiše još 100 samofinansirajućih. FPN je za politikologiju i međunarodne studije dobio proširenje od 20 budžetskih i 105 samofinansirajućih. FASPER je dobio akreditaciju za dva programa doktorskih studija – defektologija za 15 i logopedija za pet samofinansirajućih studenata.

Izvor: Kuris.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.