Novi smer na Ekonomskom

maj 22, 2017

Ekonomski fakultet u Beogradu uvodi studije informacionih tehnologija, za koje će studenti moći da se opredeljuju već od školske 2018/19. godine.

Oni koji izaberu ovaj smer nastavu će moći da pohađaju i na srodnim fakultetima, otkriva za „Blic“ dekan prof. dr Branislav Boričić.

Kako će izgledati ovaj smer i kome je on namenjen?

- Na našem fakultetu postoji samo jedan studijski program, a studenti se na trećoj godini opredeljuju za smerove, te će IT moći da biraju oni koji su prošle godine upisali studije, ali i brucoši koji upisuju u julu. Još uvek nismo izabrali tačan naziv ovog smera koji bi školovao kadrove da budu most između startap kompanija i potrošača. Imali bismo nekoliko programerskih predmeta, ali bi akcenat bio na upravljanju projektima, dakle na kompletnom planiranju biznisa.

U kojoj je fazi uvođenje ovog smera?

- Mi sada imamo smer koji kombinuje informacione tehnologije, statistiku i kvantitativne finansije, ali svaka od ovih oblasti zahteva profilisanje, te pored IT studija, uvodimo još dva smera. U pitanju je zapravo modernizacija postojećih smerova. Sve je još uvek u fazi diskusije na fakultetskim organima, a planiramo da do kraja godine dobijemo akreditaciju. Želimo studentima da ponudimo izborne predmete koji nisu samo sa našeg fakulteta, da u saradnji sa drugim institucija otvorimo vrata recipročno i bez dodatnih troškova. Deci bi se ponudila lista sa najatraktivnijim predmetima koje mogu da slušaju na ETF-u, FON-u, na Matematičkom, kod nas, ocene koje dobiju na bilo kojem od njih bi se priznavale.

Oni koji izaberu ovaj smer nastavu će moći da pohađaju i na srodnim fakultetima

Kao profesor matematike, možete li da napravite neko poređenje među generacijama studenata?

- Naravno, ranije su promene bile sporije, a razlike su se primećivale na nekoliko godina. Sada svaka generacija koja dođe je drugačija, što potvrđuju i statistički podaci o prolaznosti, predispitnim obavezama, njihovim postignućima. Srednjoškolci sve manje znanja donose, znatno su slobodniji u komunikaciji, ali i u tome da izraze svoje kritičke stavove.

Izvor: www.blic.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.