Nova pravila za nove brucoše

sep 01, 2014

Za drugi upisni rok na državnim fakultetima je ostalo oko 5.300 mesta. Najviše ih je na Univerzitetu u Novom Sadu – oko 1.600, a najmanje na Univerzitetu umetnosti – 19. Buduće brucoše sačekaće i nove zakonske odredbe, jer izmene Zakona o visokom obrazovanju sledeće nedelje ulaze u skupštinsku proceduru.

U septembarskom upisnom roku je dva odsto mesta namenjeno našim građanima koji su školu završili u inostranstvu, polaznicima programa „Svet u Srbiji“, Romima, osobama sa hendikepom.

U julu je najveće interesovanje vladalo za inženjere svih profila. Tako je na Rudarsko-geološkom fakultetu ostalo samo jedno slobodno mesto.

„Rudarsko inženjerstvo postaje takođe veoma atraktivno zbog velikog broja stranih kompanija koje su sada prisutne ovde u Srbiji i bave se istraživanjima“, kaže Ivan Obradović, dekan Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Među mladima su i dalje popularne medicinske nauke.

„Postoje pisma i molbe da se ova lista proširi. Ono što svake godine činimo da se u okviru akreditacione kvote možda pronađe način da se ta lista poveća za određen boj mesta“, kaže Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Nove brucoše će sačekati i novi programi na srpskom i engleskom jeziku.

„Na studije na engleskom jeziku studenti se upisuju isključivo u septembru. Tako da očekujemo da se i ta mesta popune“, ističe Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.

I na visokim školama strukovnih studija ima oko 5.000 slobodnih mesta. Najviše ih je u školama koje obrazuju vaspitače i ekonomske stručnjake.

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju treba da se nađu u skuštinskoj proceduri u utorak.

Ako budu usvojene, obezbediće dodatne dve godine za završetak fakulteta „večitim studentima“, jednostavniju nostrifikaciju diploma, a granicu za budžetske studije će ostaviti na 48 bodova.

Izvor: RTS

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.