Navala na studentske domove

sep 15, 2014

Zbog ekonomske krize sve je više studenata koji bi u studenske domove, ali konkurencija je velika, mesta malo, a uslovi su strogi.

Predaja dokumenata traje do 15 septembra i većina se nada da će dobiti mesto u domu.

Međutim, kapaciteti su prilično ograničeni pa od 9 hiljada brucoša smeštaj u 14 domova u Beogradu, dobiće samo njih 1200. Ostali brucoši moraće da pronađu drugačije rešenje.

„Konkurišem za dom, eto ja sam i u srednjoj školi takođe bio u domu, najpovoljniji uslovi, izuzetno dobra ishrana, i zbog društva, ne poznajem dovoljno grad“, kaže brucoš Novak Stanković

Interesovanje za smeštaj u domu povećava se iz godine u godinu, ne samo iz ekonomskih razloga.

„Studenti imaju bolje uslove, objektivno, nego što to imaju ako žive privatno. Tu pre svega mislim na čitaonice, kulturne sadržaje, sportske sadržaje, na bezbednost koja je na daleko višem nivou, nego ako studenti žive privatno, i na samo okruženje, jer su tu vaše kolege“, kaže Miroslav Sarić, pomoćnik direktora za studentski standar.

Za one koji ne prođu na konkursu ili ne žele u dom, opcija je iznajmljivanje soba ili stanova. One koji iznajmljuju stanove imaju nekoliko uobičajenih zahteva što svakako diktira i dubina džepa.

Roditelji su ti koji smatraju da je najcelishodnije da stan bude blizu Univerziteta ili fakulteta gde dete treba da se upiše. S druge strane ako to nije moguće i ako budžet ne dozvoljava takav stan pa je izbor pao na nešto dalje, onda gledaju gde je najbolji mogući prevoz, kaže Kaća Lazarević, direktor agencije za nekretnine „Alka“.

Ipak, najjeftinije prolaze studenti koji dobiju mesto u domu. Smeštaj na taj način mesečno iznosi od 10 do 20 evra, dok za iznajmljivanje stana ili sobe cena varira od 150 do čak 350 evra. Poslednjih godina, aktuelan je i smeštaj na mesečnom nivou u hotelskim sobama, kao u hotelu Slavija gde je smeštaj od 190 do 230 evra.

Ono što je do sada svake godine bila praksa je i nelegalna trgovina mestima u domu. Nadležni u studentskim službama tvrde da će takvih slučajeva biti sve manje a studeniti ce morati da se snađu na drugačiji način.

Izvor: B92

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.