Najviše slobodnih mesta na ekonomiji

sep 05, 2014

Drugi upisni rok na fakultetima pokazao je da su se interesovanja budućih studenata drastično promenila u odnosu na prethodne generacije.

Najviše slobodnih mesta ostalo je na nekada najpopularnijoj ekonomiji, dok su mnogi tehnički fakulteti popunjeni već u prvom roku. Ekonomski fakultet u Novom Sadu nije uspeo da popuni mesta čak ni u septembarskom upisnom roku. Za 266 slobodnih mesta na ovom fakultetu konkurisao je samo 31 kandidat. Za popularni Učiteljski u drugom upisnom roku takođe se prijavilo svega njih šestoro. S druge strane, na Fakultet tehničkih nauka pristigle su 104 prijave, na Medicinski 95, a na Pravni 90.

Univerzitet u Beogradu još nije obradio statistiku drugog upisnog roka, ali je i ovde najviše slobodnih mesta ostalo na ekonomiji. Poljoprivredni fakultet, koji je prethodnih godina beležio slabije interesovanje brucoša, u septembru je, sudeći po broju pristiglih prijava, uspeo da popuni skoro sva mesta. Ipak, najveće iznenađenje ove godine je Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu. Pre pet godina je na ovom fakultetu bilo čak 156 slobodnih mesta u drugom roku, a ove godine svega jedno.

I Mašinski fakultet je ove godine uspeo da popuni mesta već u prvom roku, za razliku od inače popularnog Filološkog fakulteta na kojem je sada ostalo čak 80 slobodnih mesta za kandidate u septembru. Ako je suditi po spisku prijavljenih kandidata na sajtu Filološkog fakulteta, mesta bi moglo da ostane i nakon drugog kruga budući da se prijavilo blizu 60 kandidata.

U Kragujevcu je slična situacija. Nekada najpopularniji fakulteti, poput Ekonomskog, beleže primetno slabije interesovanje kandidata.

Nezaposlenost kriva za nepopularnost smerova

Po svemu sudeći, brucoši racionalnije razmišljaju o izboru studija. Statistika upisa se sve više poklapa sa statistikom tržišta rada. Odnosno, kako na birou raste broj nezaposlenih ekonomista, pravnika, istoričara, politikologa, tako i ovi smerovi gube na popularnosti. Isto je i sa tehničkim naukama.

Foto: B. Karanović via 24 Sata

Izvor: 24 Sata

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.