Najtraženiji fakulteti

maj 03, 2017

Navala na studije informacionih tehnologija i medicine, kao i smanjeno interesovanje za državne ekonomske i pravne fakultete širom Srbije, obeležili su upis 2016/17. godine.

Za mesto na FON-u prošle godine borilo se čak tri kandidata – za 690 indeksa, prijavilo se 1.964 brucoša. Međutim, najviše bodova, čak 98,78, bilo je potrebno za upis softverskog inženjerstva na ETF-u. U Kragujevcu je najviše zainteresovanih bilo za studije medicine, pošto se za 284 mesta prijavilo njih 988. Više kandidata nego mesta bilo je i na Filozofskom i Medicinskom u Nišu, a u Novom Sadu na Medicinskom, Fakultetu tehničkih nauka, Poljoprivrednom…

 S druge strane, najviše slobodnih mesta za upis u drugom krugu, nudili su državni ekonomski i pravni fakulteti širom Srbije. Od ukupno 5.662 slobodnih mesta na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nakon prvog kruga, čak 1.057 bilo je na ekonomskim fakultetima.

- Primarni razlog za opadanje broja kandidata od otprilike 2009. godine čine demogafski faktori, a verujemo da će tako biti i naredne tri godine, jer su u pitanju generacije rođenih oko bombardovanja koje broje manje mladih – istakao je tada dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Čak 897 maturanata u drugom krugu moglo je da upiše i neki od državnih pravnih fakulteta.

- Najveća navala na državne ekonomske i pravne fakultete bila je krajem osamdesetih i početkom devedesetih, kada se prijavljivalo duplo više kandidata nego što je bilo mesta, a sada postoji i velikih broj privatnih škola gde se budući ekonomisti mogu obrazovati – objašnjenje je dr Branka Kovačevića, redovnog profesora na ETF-u.

U prilog ovim tvrdnjama ide i prošlogodišnje istraživanje portala „Infostud“, koje pokazuje da su među maturantima tradicionalno popularne studije medicine, kao i da je interesovanje za studije IT od 2012. poraslo skoro duplo. Među najpoželjnijim studijama, u istoj anketi, ekonomija je na petom, a pravo na osmom mestu, što je značajan pad u odnosu na godine pre toga.

SVE VIŠE PRIVATNIH FAKULTETA

Prema zvaničnim podacima u Srbiji trenutno postoji deset akreditovanih privatnih univerziteta koji nude dobre uslove za buduće studente. Međutim, još je veći broj privatnih fakuleta po manjim mestima, a naročito privatnih visokih škola.

Fakultet i neophodan broj bodova u prvom krugu za upis na budžet 2016/17. godine

ETF, softversko inženjerstvo 98,78

Matematički 77,20

Arhitektonski 74,54

Medicinski fakultet 76,54

Filološki, srpski/kultura 75,30

Pravni fakultet 72,18

Filozofski, istorija 70,86

ETF, elektrotehnika 70,62

FPN, novinarstvo 67,58

Građevinski fakultet 66,90

Izvor: www.blic.rs 

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.