Nagrade studentskim medijima

apr 06, 2017

Povodom 80 godina studentskog novinarstva Unija studentskih glasila Srbije dodeljuje priznanja najbolje radove objavljene u studentskim glasilima od 1. marta 2016. do 28. februara 2017. godine.

Radove pristigle iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca ocenjivao je žiri koji su sačinjavali profesorka Fakulteta poličkih nauka u penziji dr Ratka Marića, novinarka u penziji Branka Otašević, novinarka UNS i Frankfurtskih vesti Jelena Petković i doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Stefan Janjić doneli sau odluku da nagrade sledeće radove, po kategorijama.

U kategoriji intervjua kao najbolji ocenjen je rad Slađane Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu „Na kraju pustinje uvek mogu da pronađem cvet“, objavljen u časopisu „Politikolog“. Žiri se usaglasio da iako je raspon sagovornika bio raznovrstan, istaknuti je poseban po svojoj ideji da se javnosti predstavi ličnost koja nije poznata i nagoveštava preispitivanje patrijarhalnog obrasca. Razgovorom se otvara niz problema tranzicionih paradoksa.

Među reportažama nagrađen je rad Zorana Strike sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu „Ljudi u kroksama“, objavljen na sajtu „Univerzitetski odjek“. Odličan pristup temi, aktuelan rečnik, neočekivani detalji koji rad čine zanimljivim kao i prisutnost svih elemenata dobre reportaže samo su neki od razloga zbog kojih je upravo on ocenjen kao najbolji.

Pomerajući načine razmišljanja o savremenoj kulturi, u kategoriji komentara, žiri se odlučio da nagradi rad Marije Stojadinović sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu „Žena koja je stvorila pop kulturu“, takođe objaljen na sajtu „Univerzitetski odjek“. Ovaj rad svojim pristupom aktuelizuje rasprave o tome šta je stvaralaštvo, pisan je interesantnim stilom, čitljiv je i razumljiv. Sportski izveštaji pokazali su se kao novinarski najtačniji i žanrovski čisti. Kao takvi, mogli bi se bez preterivanja pojaviti u sportskoj štampi. Žiri je odlučio da nagradi rad Ane Tomić sa Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta „Singidunum“ „Het-trik Goranovića za potpuni preokret i slavlje Saobraćajaca“, objavljen na sajtu „Sportindeks“.

Uopštena ocena je da su mnogi radovi žanrovski hibridni. Zbog teškoće kategorizacije žiri je odlučio da nagradi sledeće: „S ljubavlju iz Zagreba, kužiš?“ Snežane Vukašinović, „Crni labud“ Nebojše Novkovića, „Sanja Kljajić: Nemamo novinare sa integritetom“ Marije Grbić, „Trka zadovoljstva“ Marie Petrović.

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.