Na pripreme za fakultet 80.000 dinara

maj 23, 2016

Većina naših maturanata sprema se za upis uz dodatne časove. Na društvenim fakultetima cene nisu visoke.

Sezona pripreme za upis na fakultete uveliko je počela, a najskuplji časovi pripreme su, kao i školarine, za umetničke i tehničke fakultete. Ukoliko se, na primer, srednjoškolci budu pripremali na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, biće im potrebno čak 80.000 dinara za pripremnu nastavu iz matematike i fizike.

Ukoliko plaćaju odjednom, a ne na rate, budući brucoši imaće popust od 4.000 po predmetu. Pošto mogu da biraju da li će da polažu jedan ili oba predmeta, mogu i da se pripremaju samo iz jednog. Skoro da za taj novac mogu i celu godinu da plate, jer je školarina na smeru Elektrotehnika i računarstvo 108.000 dinara.

Priprema na Građevinskom fakultetu košta 32.000 dinara, za koje učenici dobiju 48 časova nastave, koji počinju 30. maja. Na Medicinskom fakultetu 60 časova biologije i hemije košta 33.000 dinara, a kako se polažu oba predmeta, većina će platiti 66.000 dinara.

Kao i cene, veoma se razlikuje i broj časova koji su u tu cenu uračunati, pa maturanti i na to treba da obrate pažnju.

NAJSKUPLjE ZA UMETNIKE
Iako pripreme na fakultetima deluju skupo, u odnosu na prosečnu platu, ipak su jeftinije nego privatni časovi. I za društvene fakultete nema privatne pripreme bez 1.200 dinara po dvočasu, dok cena za prirodne nauke stoje i duplo više. Najskuplja je priprema za umetničke fakultete, gde jedan privatni čas kod univerzitetskih profesora košta i po 6.000 dinara.

- Kod nas je cena pripremne nastave 25.000 dinara i organizovana je u dve grupe. Učenici koji su u prvom, drugom i trećem razredu imali pet iz matematike, dobijaju pet hiljada popusta – kaže Sanja Kosanović sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. – Organizujemo i probno polaganje prijemnog ispita, koje će biti organizovano 4. juna, po ceni od 2.000 dinara.

Na ovom fakultetu prekjuče je počelo i elektronsko prijavljivanje za polaganje pravog prijemnog ispita i već je stiglo desetak prijava, kažu na fakultetu.

Pripremni časovi na Fakultetu organizacionih nauka koštaju 26.000 dinara ili 2.000 više ako se plaća na rate. Priprema na Mašinskom fakultetu počela je još u novembru, časovi su organizovani svake subote i cena je 20.000 dinara.

Na društvenim fakultetima je jeftinije, pa je cena na Ekonomskom 5.200 dinara, na Pravnom košta 10.000 dinara, a na Učiteljskom budući brucoši mogu da se spremaju pojedinačno – iz opšte kulture, fizičkih i muzičkih sposobnosti, a cena je od 5.000 do 6.000 dinara.

Izvor: www.novosti.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.