Maturanti plešu za Ginisov rekord

mar 31, 2017

Maturanti cele Srbije ponovo će zaplesati čuveni maturantski ples kadril 19. maja, istovremeno s brojnim vršnjacima širom Evrope, u manifestaciji koja traje već 13 godina.

Kako piše „Dnevnik“, organizatori su pozvali sve zainteresovane gradove, škole i maturante da se pridruže tom događaju i obaranju Ginisovog rekorda za najveći simultani ples u svetu. Trenutni rekord, postavljen 2011. godine, iznosi 33.202 plesača.

Manifestacija „European quadrille dance festival“ ili „Maturantski ples“ podrazumeva da maturanti, simultano u svim evropskim gradovima koji učestvuju, plešu istu koreografiju, uz kompoziciju „Slepi miš“ Johana Štrausa. Muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija, tačno u podne.

Kraljevo je prvi grad iz Srbije koji se priključio tom projektu Plesnog saveza Slovenije 2005. godine, nakon čega su se pridruživali i ostali gradovi, među kojima je i Novi Sad.

U plesu najčešće učestvuju maturanti srednjih škola, dok u nekim gradovima plešu i „mali maturanti“ – osmaci.

U projektu su, do sada, učestvovali i maturanti Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije…

Izvor: www.021.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.