Maturanti žele ova zanimanja

jun 07, 2016

Najveće interesovanje među maturantima ove godine je za medicinu i informacione tehnologije, pa je upravo te fakultete najteže upisati.

Sa druge strane, sve je manje interesovanje za upis ekonomskih i pravnih fakulteta, pokazalo je istraživanje portala „Infostud“.

Kako je pokazalo istraživanje, maturanti vole da uče ono što mogu da rade, najpre, u inostranstvu.

Ponuda zaposlenja u sektoru informacionih tehnologija je veoma raznovrsna kako kod nas tako i u inostranstvu. U Srbiji se u toj oblasti plata kreće od 400 do 2.000 evra, dok je u inostranstvu od 1.500 do 7.000 ili 8.000 evra.

Međutim, u Nemačkoj i u skandinavskim zemljama traženi su i dalje lekari opšte prakse , ali i sve vrste specijalnosti u medicini. U Nemačkoj plata je oko 5.000, a u Norveškoj čak 19.000 evra.

Ankete u poslednjih pet godina pokazuju da je iz godine u godinu sve manje svršenih srednjoškolaca zainteresovano da studira ekonomiju.

- Verovatno je to posledica velike konkurencije u ovoj oblasti, pa je stvoren ogroman broj kadrova, zbog čega je i mogućnost zaposlenja manja. Opet druga zanimanja kao što su informacione tehnologije, nude više šansi za veću platu i odlazak u inostranstvo, što je mnogima želja – kaže ekonomista Goran Nikolić.

Prema rezultatima istraživanja u svom gradu planira da studira 27 odsto ispitanika, dok će se njih 59 odsto odlučiti za selidbu.

- Prilikom izbora studija anketiranim budućim studentima je najbitnije da studiraju ono što ih interesuje i što vole, ali je visoko na skali i primenjivost znanja stečenog u praksi, kao i mogućnost zapošljavanja. Čak 73 odsto maturanata planira da bude na budžetu, a ako ne uspeju u toj nameri, više od polovine njih će finansirati roditelji – objašnjavaju u „Infostudu“.

Izvor: www.srbijadanas.com

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.