Koji fakultet odabrati

mar 31, 2017

Dok se najveći broj mladih opredeljuje za fakultete posle kojih će moći lakše da nađu bolje plaćen posao, ima i onih koji smatraju da je od novca važnije da studiraju ono što vole.

Iako do polaganja prijemnih ispita na fakultetima ima oko tri meseca, upisna groznica uveliko drma srednjoškolce završnih godina. Negde između roditeljskih želja i sopstvenih ambicija, srca i razuma, mnogi su svesni da odluku moraju doneti što pre kako bi imali vremena da se spreme.

- Prema dosadašnjem iskustvu, učenici završnih razreda srednje škole se odlučuju za dalje školovanje na osnovu različitih faktora: interesovanja, uspeha u školi, mogućnosti brzog zapošljavanja, dobro plaćenog posla, blizine fakulteta, ekonomske situacije u porodici, uticaja roditelja i vršnjaka – kažu iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Psiholozi ove službe akcenat stavljaju na važnost pravog izbora u skladu sa sposobnostima, osobinama, motivacijom za određenim poslovima i aktuelnom situacijom na tržištu rada.

- Važno je da budući studenti sagledaju svoje mogućnosti, ali i mogućnosti zaposlenja nakon završetka studija. Stručna pomoć u izboru profesije doprinosi prevenciji pogrešnog izbora pravca obrazovanja i donošenja neadekvatnih izbora u razvoju karijere – kažu iz NSZ.

U NSZ ističu da je tokom prošle godine otvoreno 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje u okviru njihovih filijala i službi, ali i lokalnih samouprava.

Jedna od dilema budućih studenata jeste da li je bolje upisati univerzitet čiji je osnivač republika ili privatnik.

 

vB7ktkqTURBXy85OWM1NTIxZmJjYmJjMzg4Mzc0NDk5MGU1OGU4NjhhYy5qcGVnkpUCzQMUAMLDlQLNAdYAwsM

 

Izvor: www.blic.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.