Sajam obrazovanja na Pravnom

mar 27, 2017

Pravni fakultet je domaćin Devetog Šangajskog sajma obrazovanja i Dana šangajskih univerziteta. Jednom godišnje ti univerziteti se predstavljaju izvan Kine. Ovoga puta odabran je Univerzitet u Beogradu.

Kineski univerziteti nude našim srednjoškolcima i studentima različite studijske programe i šansu za karijeru i stipendiranje – značajno za one koji žele da se bave međunarodnim pravom.

„Ja ću sledeće godine imati priliku da izaberem smer i planirala sam da to bude međunarodno pravo. Samim tim imam ideju da iskoristim svaku priliku koja se pruži da nastavim školovanje negde drugde“, kaže Ljubica Pavlović, studentkinja Pravnog fakulteta.

Rektor Univerziteta u Beogradu, akademik Vladimir Bumbaširević, smatra da će sajam doprineti proširenju saradnje sa kineskim univerzitetima.

„Sistem poslediplomskog obrazovanja u Kini danas je nabolji u svetu. Ja se nadam da će saradnja koju Univerzitet u Beogradu ima sa kineskim univerzitetima, posle današnjeg sajma obrazovanja biti proširena sa još nekim dodatnim univerzitetima sa kojima nismo imali priliku da sarađujemo“, ističe Bumbaširević.

Na sajmu učestvuju 33 šangajska univerziteta. Inače, u Šangaju trenutno studira 60 naših studenata.

„Želimo da odnosi između Srbije i Šangaja budu još bolji, jer Srbija je važan partner u obrazovanju. Predstavljamo vam 27 univerziteta i šest gimnazija. U Šangaju ima 69 univerziteta i više od 600.000 studenata“, naglašava Jang Veiren, predsednik Komisije za obrazovanje grada Šangaja.

Naši univerziteti učestvuju u projketu Put svile.

„Institut ‘jedan pojas jedan put’ koji postoji u Kini je prilika da se otvori i u Srbiji. To će biti u Novom Sadu, ali saradnja Beogradskog univerziteta koji je visoko kotiran na Šangajskim listama je prilika da povećamo broj i studenata Kine koji će studirati u Beogradu i obrnuto“, objašnjava Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Beogradski univerzitet je među petsto najboljih na Šangajskoj listi, a 54 su iz Kine. Katedre srpskog jezika postoje u Pekingu i Harbinu.

Izvor: www.rts.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.