Juriš na budžetska mesta u 2. roku

jul 21, 2015

Državni univerziteti u Srbiji sumirali su rezultate prvog upisnog roka. Tamo gde je ostalo mesta, drugi upisni rok počinje prvog septembra. Ima ih uglavnom na fakultetima koji upisuju veliki broj studenata.

Na Univerzitetu u Kragujevcu ostalo je 793 mesta, od čega je više od polovine za one koji će sami plaćati školovanje, dok Univerzitet u Novom Pazaru može da da još 253 indeksa.

Na Univerzitetu u Beogradu na šest fakulteta ostalo po neko budžetsko mesto za buduće brucoše, dok mesta za samofinansirajuće studente ima gotovo na svim fakultetima.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević rekla je da su neka budžetska mesta ostala na studijskim programima, kao na Filološkom fakultetu (srpski jezik i književnost), dok je za jezik, književnost i kulturu – odnosno program za strane jezike ostalo oko 80-tak mesta za samofinansirajuće studente.

„Ukupno gledano ostalo nam je oko 800 mesta na osnovnim akademskim studijama i 27 mesta na integrisanim studijama. To su studije koje raspisuju konkurs u drugom upisnom roku za studiranje stomatologije i farmacije na engleskom jeziku“, kaže profesorka Kovačević.

Najveće interesovanje u prvom roku bilo je za fakultete koje školuju inženjere, stručnjake informacionih tehnologija, stomatologe, lekare.

„Tamo gde nisu popunjena mesta, znači gde je ostalo mesta, a nismo ni iskoristili kvote odobrene od strane Vlade za afirmativne upise – za Rome i hendikepirane mi ćemo to opet oglasiti da oni mogu da konkurišu za ta mesta. Strani državljani su polagali i sada, a tamo gde nisu popunjena mesta oni će polagati i u septembru“, kaže Kovačević.

Na sajtu univerziteta možete da pogledate gde je i koliko ostalo mesta za budžetske odnosno samofinansirajuće studente, kao i slobodna mesta za afirmativni upis romske nacionalne manjine, studenata sa hendikepom i naših državljana koji su srednju školu završili u inostranstvu.

Izvor: rts.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.