Indeks zavisi od stotog dela boda!

jul 01, 2016

Pojedini fakulteti objavili rezultate prijemnih ispita. Na Medicini u Beogradu među kandidatima 200 vukovaca.

Na spisku budućih budžetskih studenata smera za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu svi osim dva kandidata imaju maksimalan broj bodova, zahvaljujući osvojenim nagradama na takmičenjima i Vukovoj diplomi.

Na vrhu liste kandidata i za Matematički, Medicinski i druge najtraženije fakultete nalaze se budući akademci koji su nagradama sa takmičenja, znanjem na testu i Vukovom diplomom obezbedili sto bodova i sigurno mesto na budžetu.

Iako je rok za objavljivanje preliminarne rang-liste 4. jul, neki fakulteti su već objavili rezultate. Među prvima je to uradio Pravni fakultet u Beogradu, gde je samo prvorangirani osvojio 100 bodova i jedini je od oko 1.500 kandidata koji je tačno odgovorio na sva pitanja na testu. Poslednji na listi za budžet osvojio je 72,70, a poslednji primljeni minimalnih 30,26 bodova.

Na Medicinskom fakultetu odlučivale su nijanse. Od stotog dela boda zavisilo je da li će neko da se nađe iznad ili ispod crte, a jedan bod podelio je one koji su na budžetu od kandidata koji neće uopšte dobiti indeks. Tako je poslednji, 450. na budžetu osvojio 76,5, poslednji na samofinansiranju 75,22, a prvi ispod crte ima 75,16 bodova. Na spisku onih koji bi da se školuju za lekara nalazi se čak 200 vukovaca!

Na svim medicinskim fakultetima lestvica je bila postavljena visoko – u Novom Sadu za budžet je bilo potrebno 77, u Kragujevcu 71,78, u Nišu 71, a najmanje u Kosovskoj Mitrovici – 63,84, ali opet više nego nekih ranijih godina.

Ovaj raspored nije konačan, jer se na mnogih fakultetima lestvica spusti i za nekoliko desetina mesta.

ROKOVI

FAKULTETI imaju rok do 4. jula da objave preliminarne rang-liste, a dan kasnije i da prime studentske žalbe. Krajnji rok za konačne rang-liste je 10. jul. Upis mora da bude završen do 14. jula. Drugi upisni rok počinje 1. septembra.

Izvor: www.novosti.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.