Internet pitaju šta da studiraju

jun 20, 2016
Rođeni posle 2000. veb portale o obrazovanju i sajtove obrazovnih institucija vide kao bitan izvor infomacija, a u velikoj meri se oslanjaju i na savete i preporuke svojih roditelja i prijatelja kada se informišu o obrazovanju, pokazalo je najnovije istraživanje sajta Prijemni.infostud.com.

Generacija Z, svi rođeni nakon 2000-te, kada se informišu o obrazovanju najčešće „konsultuju“ internet pretraživače. Pripadnici ove generacije veb portale o obrazovanju i sajtove obrazovnih institucija vide kao bitan izvor infomacija. Međutim, u velikoj meri se oslanjaju i na savete i preporuke svojih roditelja i prijatelja, pokazalo je najnovije istraživanje koje je Prijemni.infostud.com sproveo među srednjoškolcima kako bi otkrio njihove navike prilikom informisanja o temama koje se odnose na obrazovanje, studiranje i prijemne ispite.

Generacija Z odrasta u svetu u kojem su mogućnosti neograničene, ali njihovo vreme nije te je za njih karakterističan razvijen tzv. filter od osam sekundi. Ova generacija ima jako ograničeno vreme i energiju za procenjivanje da li je nešto vredno njihove pažnje, ali kada se pokaže da jeste, u stanju su biti vrlo fokusirani i predani.

Informatički su vrlo pismeni i ne padaju na tradicionalne marketing trikove. Svesna razlike između plaćenih objava i iskustvenih priča, ova generacija će se odlučiti da svoju pažnju posveti tematici koju smatra bitnom i koja privlači naslovom. Njihovu pažnju je teško zarobiti i generalno preferiraju kratak video sadržaj. Međutim, ne beže od količine teksta kada se informišu o svojoj akademskoj budućnosti i tada, prednost nad telefonom daju desktop uređajima, pokazalo je istraživanje.

Akademsko usmerenje biraju u zavisnosti od ljubavi i interesovanja, ali i šansi za posao nakon fakulteta, s obzirom na to da su vrlo svesni isplativosti određene profesije. Oni koji su se izjasnili da neće studirati, kao glavni razlog navode nedostatak finansijskih sredstava ili želju da napuste zemlju.

Društvene mreže su bitan deo njihove svakodnevice, ali je primetno da mlađe generacije sve češće „beže“ sa Fejsbuka, na kojem su njihovi roditelji i nastavnici (ili koriste Mesindžer) i prednost daju zatvorenim društvenim mrežama kao što su What’s app, Viber, Snapchat. Većina ispitanika je Instagram okarakterisala kao jednu od omiljenih mreža.

U istraživanju sprovedenom u subotičkim i beogradskim srednjim školama učestvovalo je oko 300 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Izvor: www.nedeljnik.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.