Dobro se raspitati o željenom fakultetu

maj 05, 2015

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanja Milovan Šuvakov kaže za RTS da je važno da se budući brucoši dobro informišu o fakultetu koji žele da upišu i o mogućnosti za zapošljavanje u toj struci. Ističe da će se raditi na poboljšanju kvaliteta studijskih programa i da će se o problemima razgovarati sa studentima.

Milovan Šuvakov je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je važno da srednjoškolci znaju koji im se studentski programi nude.

„Važno je da znaju koji su to studijski programi akreditovani, kao i kakva je prohodnost na tržištu rada sa određenom strukom, što mogu videti na internet stranici Komisije za akreditaciju. Drugo, da se informišu kakva je prohodnost na tržištu rada sa određenim strukama“, rekao je Šuvakov.

U tome im, ističe, moraju pomoći i mediji i razredne starešine koje bi bar jedan čas trebalo da posvete ovom pitanju.

Šuvakov dodaje i da bi trebalo otići na neko predavanje željenog fakulteta, videti kako to izgleda i kakvo je društvo tamo.

Upitan da li treba praviti razliku između državnog i privatanog fakulteta, pomoćnik ministra prosvete kaže da na prvom mestu treba da bude kvalitet, a da bi trebalo da bude manje važno da li je vlasnik republika ili privatno lice.

Dodao je da će Ministarstvo prosvete i Nacionalni savet za visoko obrazovanje raditi na poboljšanju kvaliteta studiranja.

„Proces akreditacije je prilično birokratizovan, kvalitet je u nekoj meri izostao, nije da ne postoji, ali treba ozbiljnijom promenom zakona da dođemo do ozbiljnijeg kvaliteta u visokom obrazovanju“, rekao je Šuvakov.

Na konstataciju da su studenti nezadovoljni i da traže izmenu zakona, Šuvakov je rekao da postoje zahtevi desetak studenata i da će u toku dana ministar razgovarati sa njima.

„To je ozbiljna lista zahteva, gde se vidi da studenti pravovremeno pristupaju problemu i prepoznaju tamo gde on postoji. Nadam se konstruktivnim razgovorima“, kaže Šuvakov.

Ističe da je formiran Enik centar, koji je predviđen prošlogodišnjom izmenom zakona, a koji će se baviti priznavanje inostranih diploma za zapošljavanje.

Ako je neko završio ustanovu van zemlje, to više neće raditi univerziteti, već centar ministarstva. Što će obezbediti brži način priznavanja diploma i možda olakšati povratak mladih u Srbiju, koji to žele ali nisu mogli zbog procedura, rekao je Šuvakov.

Izvor: RTS

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.