Dahom menjaju tečnost

mar 28, 2016

Studenti hemijskog fakulteta u beogradu đacima iz cele srbije pokazivali mnogobrojne eksperimente. Srednjoškolci i osnovci bili su oduševljeni eksperimentima starijih i još više zavoleli nauku.

VAUUU! Da li je to stvarno najlon? Tako nastaje? Možemo li da ga pipnemo? I još je bezbroj pitanja koje grupa srednjoškolaca iz Jagodine postavlja Mariji Majstorović, studentkinji završne godine Hemijskog fakulteta u Beogradu, koja im demonstrira na koji način se hemijska jedinjenja upotrebljavaju u proizvodnji sportske opreme.

Kako bi promovisao hemiju među mladima, Hemijski fakultet je u saradnji sa studentima ovog vikenda organizovao manifestaciju „Tamo gde nauka počinje“. Tako je kroz radionicu „Od polimera garderoba, sportsko čudo novog doba“, ali i mnoge druge, prošlo više od 4.000 osnovaca i srednjoškolaca iz cele Srbije, koji su juče i danas od 10 do 19 časova posetili zdanje na Studentskom trgu.

- Oduševljena sam ogledima! – govori Milica Višnjić iz Kraljeva, učenica sedmog razreda. – U školi je gradivo suvoparno, učimo samo formule i teoriju. Retko kada radimo eksperimente. Ovako se mnogo bolje gradivo savlada, razume i zapamti. Sve sam shvatila što su nam objašnjavali.

Da je đacima sve zanimljivo, potvrđuje i Miloš Kozić, student, dok grupi osnovaca iz Kraljeva pokazuje kako mišići rade na „hemijski pogon“.

- Sve prate s velikim interesovanjem, zapitkuju – iskren je Kozić. – Hoće sve da probaju, pomirišu. Mnogi i ne znaju kako da rukuju pipetama, vagicama i drugim laboratorijskim alatkama.

Budući hemičari pokazivali su mlađima kako mogu dahom da promene Ph vrednost tečnosti, kako da iz čaja izoluju kofein, urade doping test, dokažu u kom voću ima više skroba…

KORISNO ZA NAJMLAĐE

OVE radionice su se pokazale izuzetno korisne za decu – priča Ljiljana Milošević Vukosavljević, profesor hemije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ iz Jagodine. – Na predavanjima nemamo dovoljno eksperimenata, pa su puni utisaka kada prođu kroz sve radionice. Ogledi su im zanimljivi i mnog i od njih baš ovde zavole hemiju i nauku i požele da upiše hemijski fakultet.

DOPING

KAKO bi đacima približili hemiju, sve radionice su bile u vezi sa sportom. Tako su radionice „Analiza kaže, da l’ sportista laže“ i „Do tela od metala preko minerala“ osmišljene po ovoj ideji. Deca su naučila koliko je doping štetan, zašto ih bole mišići posle treninga i kako mogu uz pomoć hemije da saniraju sportske povrede.

Foto: www.novosti.rs

Izvor: www.novosti.rs

 

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.