Budući brucoši već merkaju fakultete

apr 28, 2016

Ovo je vreme kada se budući studenti uveliko raspituju o uslovima studiranja na privatnim i državnim univerzitetima. Kvalitetno obrazovanje, studijski programi i profesori su najvažniji, saglasni su i privatni i državni univerziteti, kao i Ministarstvo prosvete. Ono oko čega se ne slažu jeste način finanisiranja i korišćenje postojećih kapaciteta.

Na univerziteima i visokim školama strukovnih studija u Srbiji školuje se oko 250.000 studenata, od čega 85 odsto pohađa državne ustanove.

„Budući studenti treba da budu malo obavešteniji o tome što žele da upišu, a ne bih pravio razliku između državnih i strukovnih škola ili fakulteta“, kaže Nebojša Andrijević sa Visoke strukovne škole za preduzetništvo.

Rektori privatnih univerziteta ponovili su svoje predloge – između ostalog, država treba da daje studentima vaučere, a oni će birati gde će studirati.

„Mi verujemo u takozvano partnerstvo između državnih institucija i privatnih univerziteta i fakulteta, i mi mislimo da u tom finansiranju možemo čak i da pomognemo. Mi smo imali skoro budžetske studente, imali smo takve studijske programe gde su iz odgovarajućih ministarstava studenti finansirani na doktorskim studijama, što je za nas jedan ozbiljan i pozitivan primer“, kaže Mladen Veinović, rektor Univerziteta Singidunum.

Radi povezivanja potencijala i stvaranja interne mobilnosti – odnosno nesmetanog prelaska sa jednog univerziteta na drugi, i studenata i profesora, osnovana je Zajednicu državnih univerziteta.

„Mislim da bi bilo vrlo korisno da Ministarstvo prosvete uradi jednu analizu na osnovu koje bismo videli koja je prosečna prolaznost studenata na pojedninim fakultetima, mislim na državne a isto tak i na privatne, koji je broj diploma izdat tokom poslednjih godina i onda da bismo mogli da uđemo u neke ozbiljnije razgovore sa tom problematikom“, kaže prof. Dušan Nikolić, predsednik Zajednice državnih univerziteta.

U Ministarstvu prosvete ističu da fakuleteti ne treba da se razlikuju po vlasništvu, već po kvalitetu i da ćemo uskoro imati liste svih naših studijskih programa. A upisna politika bi trebalo da se reguliše tako da matura određuje ko i iz koje škole može da ide na koji fakultet.

Kažu i da ne vide razlog zašto se ne bi finansirao neki izuzetno kvalitetan novi program koji se pojavljuje i na nekom privatnom univerzitetu.

Komisija za akreditaciju trebalo bi da bude u mogućnosti da provereva kvalitet visokoškolskih ustanova u bilo kom trenutku. A zadatak privrede je da vrednuje kvalitet novozaposlenih koji dolaze sa različitih fakulteta, odnosno poslodavci će reći odakle stižu najkvalitetniji kadrovi.

Izvor: RTS

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.