Spremni za maturantski ples

maj 21, 2015

Nakon što su „Ples sa Evopom“ 2006. godine doneli u Niš i naredne godine tu manifestaciju proširili na još 12 srpskih gradova, niški maturanti će u petak 22. maja tačno u podne zaplesati u centru grada istovremeno sa vršnjacima iz zemlje i Evrope.

U muzici i koracima Štrausovog kadrila, koje maturanti uvežbavaju mesecima, uživaće Nišlije na Trgu kralja Milana.

Počeli smo iz Niša, a zatim se Maturantska parada proširila u gotovo sve gradove u Srbiji. U plesu je do sada učestvovalo više od 100.000 maturanata Srbije, a gotovo pola miliona u čitavoj Evropi – kaže Biljana Janković, rukovodilac projekta Maturantska parada za Srbiju.

ples

Beli kišobrani zaštitni znak maturanata u paradi

Kako dodaju u organizacionom odboru, ove godine će u Nišu u narandžastim i crnim majicama, sa pištaljkama i belim kišobranima, plesati oko 700 maturanata, što je nešto manje nego prethodnih godina.

Broj učesnika je manji nego prethodnih godina, ne samo u Nišu, već i u drugim gradovima, zbog ukupne ekonomske situacije. Priliku da plešu kvadril dobiće samo najuporniji i najspretniji plesači – kažu u organizacionom odboru ove manifestacije.

Ipak, na ovoj manifestaciji u celini, ove godine će biti udruženo najviše maturanata do sada. Plesu tolerancije, koji promoviše mir, prijateljstvo i povezivanje mladih, ove godine će na ulicama i trgovima pridružiti 40.000 maturanata u 17 zemalja.

U Srbiji će plesati i Beograd, Novi Sad, Kikinda, Novi Kneževac, Čoka, Senta,Vršac, Bačka Palanka, Apatin, Sremski Karlovci, Vrbas, Srbobran, Inđija, Sremska Mitrovica, Ruma, Šabac, Lajkovac, Smederevo, Požarevac, Aranđelovac, Kragujevac, Negotin, Kruševac, Knjaževac, Zaječar, Soko Banja, Užice, Nova Varoš, Čačak, Gornji Milanovac, Novi Pazar, Sjenica, Raška, Doljevac, Pećinci, Paraćin, Ćuprija, Prokuplje, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Bela Palanka, Leskovac, Bosilegrad, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Gračanica i drugi.

Računajući godine dok Niš i Srbija nisu učestvovali, u Maturantskoj paradi je u 14 navrata učestvovalo ukupno 300.000 maturanata u preko 100 evropskih gradova i srušilo sedam Ginisovih rekorda.

Izvor: Južne vesti

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.