Sajt za prodaju domaćih zadataka

feb 22, 2017

U Francuskoj se pojavio sajt „Bonot“, što znači dobra ocena, koji đacima i studentima pomaže pri učenju, uključujući i izradu domaćih zadataka, što je izazvalo polemiku o tome gde je granica dozvoljenog i moralnog.

Sajt se pojavio ovog meseca, a kako prenosi ekonomski list Eko, kritikuju ga i roditelji, i deca.

Osim očekivane kritike jer kupljen domaći zadatak nema nikakvu obrazovnu funkciju, Generalno udruženje gimnazijalaca je 17. februara krikovalo sajt i jer „povećava nejednakost između gimnazijalaca koji mogu da plaćaju za domaći i onih koji su manje imućni“.

Osnivač sajta Viktor der Megreditijan brani se navodeći da dobrostojeće porodice već dugo svojoj deci plaćaju privatne časove, dok Bonot, po njegovim rečima, pruža pristupačnu i kvalitetnu uslugu.

Takođe navodi da je na naslovnoj strani sajta i u uslovima prodaje jasno navedeno da učenik ne sme takav rad da preda profesoru.

Danas, 21. februara, ta napomena je samo u uslovima prodaje, dok na naslovnoj strani piše da se rad može poručiti „za dva minuta“, a navedene su i cene po strani, zavisno od razreda i roka isporuke.

Ministarka obrazovanja je reagovala, rekavši da je takva ponuda neprihvatljiva i ne odgovara sistemu vrednosti koji se neguje u školi, a pre svega potrebi da se radi i ulažu napori, i najavila da će Ministarstvo uraditi „sve što bude bilo potrebno“.

Zabrana bi, kako navodi Eko, sa pravne tačke gledišta mogla biti veoma komplikovana, jer je sajt registrovan u Velikoj Britaniji.

To nije slučaj bez presedana, budući da se 2009. godine pojavio sajt slučne ponude pod nazivom „Uradi moje domaće“, ali je ugašen nakon nekoliko dana.

Izvor: www.rts.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.