Poslovne ideje udružile srednjoškolce

apr 21, 2016

Na takmičenju učenika srednjih škola iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je upravo održano u Zagrebu, u osmišljavanju najbolje poslovne ideje takmičili su se četvoročlani timovi sastavljeni od đaka iz ove četiri države, koji se ranije nisu poznavali.

Poslovni izazov zapadnog Balkana” – naziv je takmičenja koje četvrtu godinu zaredom okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prvo takmičenje održano je u Beogradu, zatim u Sarajevu i Podgorici, a minula tri dana Zagreb je ugostio 80 učenika iz 55 škola u 46 opština ove četiri države.

Propozicije takmičenja su takve da se četvoročlane ekipe sastavljaju na takmičenju, od srednjoškolaca iz različitih zemalja koji se međusobno ne poznaju. Organizatori zatim otkrivaju zadatak – u Zagrebu se od takmičara tražilo da osmisle proizvod ili uslugu koji bi mobilnog operatera učinili konkurentnim na tržištu zapadnog Balkana.

Timovi su imali jedan dan da razrade svoje poslovne ideje, sastave biznis planove i osmisle prezentaciju. Koristili su se informacijama prikupljenim na internetu, a savetima su im pomagali i volonteri – učesnici prethodnih „Poslovnih izazova zapadnog Balkana”.

U konkurenciji 20 ekipa, pobedu je odneo tim koji je razvio ideju o inovativnom proizvodu u obliku priveska koji bi korisnicima mobilne telefonije u regionu omogućio razne pogodnosti – od manjih tarifa u romingu do punjenja telefona preko solarnih ćelija. Pobednički tim činili su: Dea Skenderović (Gimnazija „Panto Mališić”, Berane, Crna Gora), Melisa Selak (Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović”, Goražde, Bosna i Hercegovina) David Batelja (Prirodoslovna škola, Karlovac, Hrvatska) i Višnja Jovanović (Prva gimnazija, Beograd, Srbija).

Takmičenje je realizovala organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji” uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju. Važnu podršku pružile su i partnerske organizacije iz regiona – Socioekonomski centar iz Crne Gore, Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Udruga Inicijativa iz Hrvatske, kao i Obrazovna grupa Zrinski i Hrvatska obrtnička komora.

„Dostignuća mladih u Srbiji“ je nacionalna organizacija u okviru najveće svetske mreže programa preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide, nastale 1919. godine u SAD. Članice ove mreže danas su 121 organizacija, sa svih kontinenata.

Foto: Pobednički tim: David Batelja (Hrvatska), Melisa Selak (BiH), Višnja Jovanović (Srbija) i Dea Skenderović (Crna Gora)/  www.politika.rs

Izvor: www.politika.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.