Po svaku cenu u psihologe

jul 29, 2014

Na jedno slobodno mesto na odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prijavilo se čak tri studenta. Ovakvo interesovanje traje već godinama iako nije lako naći posao u struci ni u privatnim ni u državnim preduzećima.

Naime, na evidenciji nezaposlenih u Novom Sadu na kraju juna 2014. bilo je 133 psihologa. Od toga njih 59 čeka na posao oko godinu dana, 35 dve godine, a 38 od dve do 10 godina. Jedan psiholog se na evidenciji nalazi duže od 10 godina.

- Najčešće budući studenti misle da je psihologija zanimljiva, pa smatraju da je lakše studirati kada je zanimljivo. Ne vide odmah da to nije nimalo lako – kaže profesor Mikloš Biro.
On je naglasio i da je broj psihologa u svetu po glavi stanovnika znatno veći nego u Srbiji, ali je bez obzira na to procenat zapošljavanja diplomiranih psihologa kod nas veoma mali.
- Posla za njih u državnom sektoru, naročito u zdravstvu ili prosveti, nema. Iako to treba da bude faktor odbijanja, na sreću nas profesora nije, jer je za nas dobro da se što više mladih ljudi obrazuje – rekao je Biro, i napomenuo da mladi treba da traže šansu u otvaranju privatne prakse.Budući studenti sa kojima smo razgovarali nijednog trenutka se nisu pokolebali u nameri da upišu baš psihologiju. Simoni Belanović se ispunila želja da bude u grupi studenata koji će studirati na budžetu.

- To mi je bila najveća želja i nisam razmišljala o alternativama – rekla je Simona, 10. na rang-listi.

Ukupno gledano, najveće interesovanje u prvom krugu vladalo je za Akademiju umetnosti gde se na 188 mesta prijavilo 457 kandidata. Na drugom mestu je Medicinski fakultet koji je imao 626 slobodnih mesta, a prijavljenih 1.043 kandidata. Na trećem mestu po interesovanju srednjoškolaca je bio Filozofski fakultet gde se na 898 mesta prijavilo 1.183 kandidata.

Drugi upisni krug na fakultetima Novosadskog univerziteta počinje 1. i 2. septembra, a polaganje prijemnih ispita biće 4. i 5. septembra. Konačne rang-liste biće istaknute 10. septembra.

Gluma najpopularniji studijski program

Što se tiče studijskih programa, najveće interesovanje vladalo je za glumu gde je prijemni polagalo čak 243 kandidata, a primljeno je 11. Za psihologiju je konkurisalo 250, a upisano 80. Medicinu je želelo da upiše 404 srednjoškolca, ali je uspelo 225, a stomatologiju je upisalo 52, dok je prijemni polagalo 119 kandidata.
Foto: R. Getel
Izvor: 24 Sata

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.