Novi CERN-ov masterklas za učenike

mar 11, 2015

Međunarodni program Masterklas (Masterclasses – Hands on Particle Physics) održava se jedanaesti put, a trajaće sve do 2. aprila.

Ove godine, Masterklas se održava pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group).

U ovom obrazovno-istraživačkom programu aktivno će učestvovati oko 10.000 učenika srednjih škola iz 42 zemlje širom sveta, a organizuje se u 200 naučnih institucija.

U Srbiji će se Međunarodni čas za 2015. godinu održati 9. marta na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i 31. marta na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu, od 9.30 do 18 sati.

Prvi deo programa obuhvata uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija.

Drugi deo se sastoji od vežbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih podataka snimljenim u CERN-u.

Učesnici će takođe imati priliku da učestvuju u video-konferenciji na engleskom jeziku sa naučnicima iz CERN-a i učesnicima ovog programa iz ostalih instituta i univerziteta iz nekoliko zemalja širom sveta kod kojih se istog dana organizuje Masterklas.

 

Извор: elementaruim

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.