Poseta CERNu za buduće naučnike

maj 26, 2015

Najbolji učenici srednjih škola i studenti iz Priboja prošle nedelje bili su u Švajcarskoj, u poseti CERN-u, Evropskoj organizaciju za nuklearna istraživanja. U organizaciji Opštine Priboj, u okviru ove studijske posete, 13 srednjoškolaca, dva studenta, dva profesora i predsednik Skupštine opštine Saša Vasilić, u pratnji domaćina dr Vladimira Rekovića, Pribojca koji radi u ovoj instituciji, imali su priliku da obiđu Ženevu, CERN i prisustvuju predavanjima i naučnim eksperimentima.

- Ovo je nesvakidašnje iskustvo. Bili smo na mestu gde se današnja dostignuća nauke pretvaraju u stvarnost, meni je to kao profesoru fizike veliko zadovoljstvo i privilegija, ali sam još srećnija zbog učenika koji posle ove posete svoje interesovanje i motivaciju za nauku podigli na zavidan nivo. Jedan deo njih je učvrstio svoje uverenje da se bavi fizikom u svojoj karijeri, kaže Amra Rustemović, profesorka fizike u pribojskoj gimnaziji.

- Prisustvovali smo predavanjima i saznali mnoge zanimljive stvari iz fizike. Učestvovali smo i u kvizu koji je zahtevao dobro znanje engleskog jezika. Meni lično najzanimljivija je bila poseta najvećem CMS detektoru, atlasu, u kome je uočen Higsov bozon. Tu smo imali priliku da čujemo predavanje dr Nikoline, koja je na postdiplomskim studijama. Bili smo i u poseti izdvojenom odeljenju NASE, kaže Matija Dragutinović, učenik pribojske gimnazije i jedan od učesnika studijske posete.

Jugoslavija među osnivačima

Među osnivačima CERN-a 1954. godine bila je i Jugoslavija, na čelu sa Pavlom Savićem, jednim od najznačajnijih srpskih fizičara. Jugoslavija je napustila ovu organizaciju 1961. godine, a Srbija joj se zvanično ponovo pridružila 2012. godine. Značajan broj naučnika iz Srbije i danas se bavi naučnim radom u ovom najvećem svetskom institutu za nuklearna istraživanja.

Izvor: danas.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.