Na FON-u 2.000 kandidata

jun 27, 2016

Najteže će biti onima koji žele indeks psihologije u Beogradu: za jedno mesto konkurisalo pet kandidata. – U Novom Sadu najpopularniji Fakultet tehničkih nauka, ali je najveća konkurencija na Akademiji umetnosti.

Prema prvim, nezvaničnim podacima, apsolutni šampion junskog upisnog roka na univerzitete u Srbiji je beogradski Fakultet organizacionih nauka, za čijih se 700 mesta prijavilo čak 2.000 kandidata. Na drugom mestu je novosadski Fakultet tehničkih nauka, koji doduše ima više prijavljenih – 2.671, ali i više raspoloživih indeksa, gotovo 2.500.

Najteže će ipak biti svršenim srednjoškolcima koji su konkurisali za indeks psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, jer 441 kandidata očekuje borba za samo 88 indeksa. Ponovo je hit i Matematički fakultet – za 395 indeksa konkurisalo je gotovo hiljadu mladih. Dva kandidata na jedno mesto je i na novosadskoj Akademiji umetnosti, gde je za 208 mesta konkurisalo 460 kandidata.

Zbog velikog broja prijava, Elektrotehnički fakultet u Beogradu odlučio je da ove godine prebaci prijemne ispite u halu četiri Beogradskog sajma. Ovde je za 652 indeksa, zainteresovano čak 1.309 mladih.

Više želja nego mesta u Beogradu je i na Filozofskom fakultetu (705 mesta, a 1.043 kandidata), ekonomiji (1.390 prijava, a 1.300 mesta), potom na Filološkom fakultetu (1.628 kandidata a 1.375 indeksa) i Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (448 prijava, a 280 mesta). Teško će biti i na arhitekturi, gde je za 240 indeksa konkurisalo 429 mladih, kao i na biologiji, gde je predato 366 prijava za 230 mesta.

Na Pravnom fakultetu je gotovo identičan broj prijavljenih i raspoloživih indeksa (oko 1.400), na Šumarskom fakultetu je najveće interesovanje za šumarstvo, a na Geografskom za turizmologiju. Ranije smo već pisali da je nezapamćeno interesovanje mladih u ovom roku i za mašinstvo, poljoprivredu i hemiju.

Na Novosadskom univerzitetu pored pomenutih FTN i Akademije umetnosti, upisne kvote su premašili i Medicinski fakultet sa 321 kandidatom za 164 mesta, kao i Filozofski fakultet, na kojem će se za 925 indeksa boriti 1.166 mladih.

Ostali univerziteti nisu ni tokom vikenda objavili podatke o broju kandidata koji su konkurisali za indeks fakulteta u njihovom sastavu, a zbirni podaci ne postoje ni na sajtu Ministarstva prosvete. Najažurniji je već godinama, Novosadski univerzitet, a tek od ove mu se priključio i BU. Pretpostavka je, na osnovu prošlih upisa, da je na većini fakulteta van ova dva univerziteta ostalo slobodnih indeksa i za drugi upisni rok.

Prijemni ispiti počinju u ponedeljak.

Izvor: Politika

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.