Mesta za 3.064 akademca

sep 07, 2016

Brucoši prvi podnose molbe za konkurs u 10 studentskih domova novosadskog univerziteta. Studenti prve godine se prijavljuju do 15. septembra, ostali do 31. oktobra.

Trka za mesto u jednom od deset studentskih domova novosadskog Univerziteta je počela, a na konkursu za ukupno 3.064 mesta, prvi učestvuju brucoši. Oni dokumenta mogu da predaju do 15. septembra, dok je za studente ostalih godina rok od 15. septembra do 31. oktobra. Useljavanje u domove za studente prve godine je 1. oktobra, a ostalih koji dobiju smeštaj, do 15. novembra.

U osam studentskih domova u Novom Sadu, od kojih je šest svrstano u prvu kategoriju, ove školske godine mesta ima za 2.713 akademaca, a u po jednom u Somboru i Zrenjaninu 143, odnosno 208 mesta. U okviru smeštajnih kapaciteta, deset odsto mesta je namenjeno studentima iz društveno osetljivih grupa, odnosno iz materijalno ugroženih porodica, studentima bez roditeljskog staranja, iz jednoroditeljskih porodica, pripadnicima romske nacionalnosti, kao i studentima sa invaliditetom ili hroničnim bolestima.

Za dobijanje mesta, po rečima Steve Lazarevića, pomoćnika direktora za smeštaj u Studentskom centru Novi Sad, presudan je uspeh u dosadašnjem školovanju, koji donosi najviše bodova, a u obzir se uzima i materijalno stanje porodice.

- Svake godine za smeštaj konkuriše oko 4.000 studenata, što znači da njih oko 1.200 ostane ispod crte – predočava Lazarević, napominjući da se takva situacija očekuje i ove. – Za sobu u domovima druge kategorije studenti plaćaju 1.430 dinara, a u prvoj kategoriji moraju da izdvoje 1.860 dinara mesečno.

U Novom Sadu je šest domova prve kategorije, što znači da svaka soba ima kupatilo i terasu. Tu pripada i Studentski dom „Dr Zoran Đinđić“ u Somboru. Preostala dva su druge kategorije, kao i SD „Mihajlo Predić“ u Zrenjaninu.

- Stanarima su na raspolaganju i sale opremljene kompjuterima, a u sobama imaju i besplatan internet kako bi im se olakšalo učenje – navodi Lazarević ostale sadržaje u domovima. – Najveće interesovanje studenata je za domove „Veljko Vlahović“ i „Slobodan Bajić“, jer se nalaze u kampusu i najbliži su fakultetima.

STUDENTSKE KARTICE

ZA ulazak u domove studenti moraju imati elektronsku studentsku karticu. One, kako objašnjava Lazarević, osim toga služe i da se po izlasku iz sobe isključi električna energija, te se na taj način izbegava eventualna mogućnost od požara.

ISHRANA U TRI RESTORANA

U TRI restorana hrani se oko 12.000 studenata. Pravo na regresiranu ishranu imaju studenti fakulteta i viših škola čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije. Akademci koji sami finansiraju svoje školovanje imaju pravo na ishranu po ekonomskim cenama.

Izvor: www.novosti.rs

 

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.