Borba protiv varanja na maturskom

jun 07, 2016

Iračani su u više navrata na neko vreme “gasili“ internet kako bi sprečili učenike u varanju na ispitima, pokazuju podaci „DYN Researcha“ koji prati web promet u svetu. Međutim, ovo nije jedina država u kojoj se gašenjem mreža bore protiv varanja na maturskom ispitu.

Pristup internetu bio je skoro u potpunosti blokiran po tri sata u subotu, nedelju i ponedeljak, a uzrok ove blokade je isti kao i ranije kad je vlada odlučila da ukine internet u vreme polaganja završnih ispita.

Doug Madory iz „DYN Researcha“ izjavio je kako pad prometa odgovara vremenu ispita, a ništa se nije pojavilo kako bi opovrgnulo te tvrdnje.

Sa druge strane, iz iračkog ministarstva komunikacija nisu komentarisali ovaj problem, ali su razni operateri obavestili korisnike da će internet biti nedostupan ove nedelje, po nalogu istog ministarstva.

Ranije je iračka vlada blokirala internet zbog političkih razloga, ali treba napomenuti da Irak nije jedini koji je zbog mature blokirao pristup internetu. Ista stvar se dogodila i u Uzbekistanu, ali i u indijskoj državi Gujarat koja je pak isključila mobilne mreže kako bi suzbili varanje na nacionalnom računovodstvenom ispitu, prenose strani mediji.

Izvor: SrbijaDanas/prijemni.infostud.com

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.